Suntem în luna decembrie, iar sărbătorile de iarnă ne bat la ușă cu pași repezi. Gospodinele vor să aibă cele mai bune preparate pe masa de Crăciun sau de Revelion. Tradiționala mâncare de sarmale este bine-cunoscută la români, dar mai ales nelipsită în evenimentele importante din an. Chef Scărlătescu spune cum putem face cele mai bune sarmale în foi de varză murată.
Rețeta lui Chef Scărlătescu
Ne așteată Crăciunul și Revelionul, iar gospodinele se gândesc încă de pe acum ce preparate vor pune pe masă. La români sunt nelipsite sarmalele. Chef Scărlătescu dezvăluie o rețetă secretă, prin care putem face cele mai bune sarmale foi de varză murată.
Cu această rețeță, Chef Scărlătescu își încântă familia și toți cei dragi. Iată mai jos lista de ingrediente, din care nu trebuie să scapați niciun amănunt:
- 4 kg de carne
- tocata de porc
- 500 g orez
- 2 kg ceapa
- 40 g piper
- 45 g sare
- o bucată de afumătură
- bulion
- frunze de varză
- murată cimbru
- foi de dafin
Cum facem sarmale în foi de varză murată
După ce aveți toate aceste ingrediente la îndemână, pregătiți-vă pentru pregătirea sarmalelor. Mai întâi, tocați mărunt ceapă, apoi o puneți într-o tigaie unde o lăsați să prindă o culoare ușor aurie, după care o lăsați câteva secunde la răcit.
Ceapa tocată, ușor aurie și puțin răcită o amestecați cu carne tocată, orez spălat în prealabil, cimbru sare și piper. Între timp, să aveți pregătite și foițele de varză murată.
„Apoi o amestecăm cu carnea tocată, orezul spălat în prealabil, cimbru, sare, piper. Între timp, alegem cele mai frumoase frunze de varză murată. Împăturim cu grijă conţinutul. După ce am terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bulion” spune chef Scărlătescu.
Un secret pe care l-a mărturisit Ched Scărlătescu este că el, mereu, pune în oala de sarmale o bucată generoasă de afumătura. Asta ca sarmalalele să prindă un aromă aparte. Bucata de afumătură o așează peste stratul de varză și câteva foi de dafin.
”Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale. Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala. Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor”, a mai explicat îndrăgitul bucătar.
Dupp ce ați urmat toți acești pași, fiți siguri că veți mânca cele mai bune sarmale. Dar, mai întâi lăsați-le la fiert, timp de patru ore.
Ce beneficii are varza murată
Varza este un aliment benefic pentru organism. De-a lungul timpului, ea fost folosită ca remediu pentru sănătatea oamenilor. Varza are calități terapeutice antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare. Totodată, varza este un bun remineralizant şi tonifiant. Și chiar unele legume nu mai sunt bune după conservare, varza este la fel de bună şi după acest proces.
”Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare. Este bine de ştiut însă că cea mai bună pentru murat este varza albă de Buzău, de toamnă, pentru că pe lângă aportul ei alimentar, îşi păstrează calităţile şi după conservare”, a spus cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru pentru adevărul.ro.