Redactia.ro
Home » Știri » Cum îi afectează pe copii închiderea școlilor. Explicațiile pediatrului Mihai Craiu

Cum îi afectează pe copii închiderea școlilor. Explicațiile pediatrului Mihai Craiu

Școlile din România sunt grav afectate de pandemie. Sunt de luni buni închise, iar elevii au fost nevoiți să învețe online. Acest lucru nu este deloc bun pentru sănătatea lor mintală, spune pediatrul Mihai Craiu.

Cum îi afectează pe copii închiderea școlilor. Explicațiile pediatrului Mihai Craiu

Efectele închiderii școlilor sunt tot mai neplăcute. Specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că elevii pot fi afectați la nivel psihic din cauză că stau mai mult timp acasă. Mai exact, ei pot deveni depresivi și-și pot crea gânduri de sinucidere.

Pediatrul Mihai Craiu recomandă, în urma situațiilor pe care le-a avut în cabinetul său de medic, deschiderea unităților de învățământ. Astfel, elevii s-ar mai putea destinde, datorită interacțiunii normale cu cei din jur.

„Noi, urgentiştii pediatri, am început să vedem din ce în ce mai frecvent adolescenţi cu depresie, cu idei de suicid. Statul acasă, distanţa şi lipsa colegilor şi a interacţiunii umane au efecte absolut impresionante. Sunt ferm convins, ca medic şi părinte, că şcolile trebuie deschise, însă trebuie ca zona respectivă să fie pe verde”, spune Mihai Craiu, citat de antena3.

De altfel, medicul pediatru Mihai Craiu crede că și profesorii pot ajuta la deschiderea școlilor prin vaccinarea anti-covid, la fel și părinții adolescenților.

„A fost cum m-am aşteptat (administrarea vaccinului, n.r.) Singurul lucru special a fost că n-am simţit, practic, nimic. A fost precum celelalte vaccinuri pe care le-am făcut, precum antigripalul de anul trecut. Nu pot să-mi doresc decât să fie un număr cât mai mare de persoane vaccinate, pentru că numai astfel ne vom putea recăpăta viaţa. E foarte important ca părinţii să se vaccineze iar profesorii să fie imunizaţi înaintea începerii şcolilor pentru că, astfel, riscul infectării elevilor va scădea”, a spus Mihai Craiu, în contextul în care copiii sub 16 ani nu pot beneficia încă de vaccin.

Ce spun psihologii despre școala online

Psihologul Gabriea Enea explică faptul că elevii claselor primare întâmpină dificultăți în ceea ce privește capacitatea de concentrare la orele online. Ei pot fi atenți doar 10-15 minute în fața ecranului de calculator sau orice alt mijloc de conectare la internet, în contextul în care ora este de 50 de minute.

”Dificultatea cea mai mare este probabil pentru clasele I-IV. În sensul că atenția lor nu poate fi foarte mult focusată pe acel ecran de calculator, în care ei trebuie să se uite, să facă conexiuni ca să înțeleagă ce le spune profesorul. Studiile ne spun că la vârstele lor nu putem avea mai mult de 10-15 minute de focus direct din care copilul să își ia maximul de informație. Raportând chestiunea asta la faptul că orele au 50 de minute chiar și pentru clasele I-IV, trebuie analizat și văzut, real vorbind,  cât din procesul educațional se pierde în condițiile acestea„ sunt explicațiile Gabrielei Enea.

Și nu doar copii sunt afectați de școala online, cât și părinții lor.

”Acum, mai vine și anxietatea părintelui care, cât a fost starea de urgență în care a stat acasă, mai avea pe lângă acesta de a fi părinte încă șapte roluri – și de învățător, și deschide laptopul și fii atent acolo și stai că mai avem teme pe WhatsApp și toate celelalte. Normal că și părintele a gestionat greu această poveste și a transmis involuntar această anxietate și copilului”, mai precizează Gabriela Enea.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: