Redactia.ro
Home » Știri » Părinții pot primi zile libere plătite pentru a sta acasă cu copilul, dacă acesta face școală online. Cine nu beneficiează de acest drept

Părinții pot primi zile libere plătite pentru a sta acasă cu copilul, dacă acesta face școală online. Cine nu beneficiează de acest drept

Părinții pot primi zile libere plătite pentru a sta acasă cu copilul

Deși școala a început de o săptămână, unii copiii fac cursuri online, motiv pentru care părinții acestora trebuie să rămână acasă pentru a-i supraveghea.

Astfel, părinții copiilor de până în 12 ani pot primi zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii.

Părinții pot primi zile libere plătite pentru a sta acasă cu copilul, dacă acesta face școală online

Elevii au început școala deja de o săptămână, iar unii copiii fac cursuri online, motiv pentru care unul dintre părinți trebuie să rămână acasă pentru a avea grijă de ei. Consultantul economic Adrian Bența a vorbit la Digi24 despre posibilitatea părinților de a primi zile libere plătite pentru a sta acasă, ca să-și supravegheze copiii.

Potrivit acestuia, părinții care au copii până în 12 ani înscriși la școală sau cei care au copii cu dizabilități cu vârste până în 26 de ani, au dreptul să primească zile libere plătite.

Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, a spus Adrian Bența.

Pentru asta, angajatorul trebuie să plătească indemnizația, să rețină impozitele și contribuțiile sociale datorate, să depună declarațiile către autorități apoi să solicite decontarea sumei.

Indemnizația este impozabilă, mai exact, se datorează pentru salariații obișnuiți impozit de 10%, contribuția fiind de 25% la pensii, iar contribuția de 10% la sănătate.

Angajații care nu pot solicita acest drept

Totodată, consultantul economic a menționat și categoria de angajați care nu pot solicita acest drept. Astfel, salariații din sistemul de ordine publică din apărare și din sistemul medical nu pot solicita acest drept. Angajații din aceste domenii vor primi un spor la salariu, sumă pe care ar fi primit-o dacă rămâneau acasă prin zile libere plătite.

În ceea ce privește indemnizația, aceasta se acordă condiționat, și doar unul dintre părinți are voie să primească zilele libere plătite. Celălalt părinte trebuie să muncească. În cazul în care un părinte se află în concediu de creștere a copilului, celălalt nu poate cere dreptul de zile libere.

Părinții care vor solicita aceste drepturi trebuie să semneze o declarație pe propria răspundere că se încadrează în prevederea legii, mai apoi această declarație se depune la angajator împreună cu o copie a certificatului de naștere a copilului. De asemenea, părintele mai completează trei formulare pe care le depune electronic la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, de unde încasează indemnizația.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: