Redactia.ro
Home » Știri » Cum îl apară Gigi Becali pe ÎPS Teodosie în fața acuzațiilor aduse: „Doar îi arată pisica şi gata, atât”

Cum îl apară Gigi Becali pe ÎPS Teodosie în fața acuzațiilor aduse: „Doar îi arată pisica şi gata, atât”

Gigi Becali îi ia apărarea lui ÎPS Teodosie.

Într-un moment cheie pentru Biserica Ortodoxă Română, Gigi Becali, cunoscutul om de afaceri și latifundiar din Pipera, a făcut o apariție surpriză la sediul Patriarhiei Române pentru a-și exprima susținerea față de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Acesta se află în centrul atenției Sfântului Sinod, fiind acuzat de răzvrătire. Într-un context în care tensiunile între diferitele facțiuni ale bisericii se intensifică, poziția lui Becali vine să adauge un nou strat de complexitate discuției.

Ce a mărturisit Gigi Becali

Într-o declarație făcută presei, imediat după participarea la o liturghie și cu doar câteva minute înainte de începerea ședinței Sfântului Sinod, Becali a descris acuzațiile aduse împotriva lui Teodosie ca fiind exagerate și lipsite de fundament canonic.

„Doar îi arată pisica şi gata, atât. Este episcop şi cu asta, basta. A făcut ceva? Nu ai cum… Decât pentru erezie, pentru alte lucruri. Ce este asta? Păi ce a făcut? Daor îi arată pisica aşa puţin, că am pus pe ordinea de zi şi chiar de ar fi să pună la vot, nu o să voteze nimeni. Nu există caterisire, conform canoanelor, pentru răzvrătire. Nu există aşa ceva – răzvrătire! Există pentru erezie şi alte lucruri care se încalcă”, a spus Gigi Becali.

Conform lui Becali, singurele motive valide pentru caterisire în cadrul Bisericii Ortodoxe Române ar fi erezia sau alte încălcări grave ale canoanelor bisericești, iar „răzvrătirea” nu se încadrează în aceste categorii. Această poziție subliniază o discrepanță semnificativă în interpretarea statutelor bisericești, punând în discuție limitele autorității și autonomiei ierarhice în cadrul instituției.

Sfântul Sinod a fost convocat pentru a discuta spusele lui ÎPS Teodosie

Şedința Sfântului Sinod a fost convocată special pentru a aborda „încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică” atribuite lui Teodosie. La baza acestui conflict stă și chestiunea solicitării repetate a Arhiepiscopiei Tomisului de a fi ridicată la rangul de Mitropolie, o cerere respinsă de mai multe ori de Cancelaria Sfântului Sinod.

În ciuda tensiunilor evidente, Arhiepiscopia Tomisului a emis un comunicat în care reafirmă ascultarea deplină față de Patriarhul Daniel și Sfântul Sinod, subliniind totodată că nu va renunța la „dreptul istoric al Mitropoliei Tomisului”.

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, a precizat Cancelaria Sfântului Sinod.

În acest context plin de încărcătură, rămâne de văzut cum va decide Sfântul Sinod în cazul lui ÎPS Teodosie. Oricare ar fi verdictul, este clar că această dispută nu doar că testează limitele autorității și independenței în cadrul structurilor bisericești, dar reflectă și tensiunile mai largi din societatea românească privind rolul și influența Bisericii Ortodoxe. Gigi Becali, prin intervenția sa, nu doar că își exprimă solidaritatea cu un lider bisericesc contestat, dar deschide și un dialog mai amplu despre valorile și direcția spirituală a comunității ortodoxe din România.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: