Tensiunile dintre Hamas și Israel au crescut semnificativ în ultimii ani, iar acest articol punem sub lupă dotarea militară a grupării palestiniene din Fâșia Gaza.
Hamas pare să fi dezvoltat capacități militare mai avansate și un arsenal extins în ultimii ani, incluzând rachete, tunuri, și alte echipamente militare sofisticate.
Această dezvoltare a capacităților militare ale Hamas adaugă un nivel suplimentar de complexitate la conflictul prelungit dintre gruparea palestiniană și Israel. Iată detalii despre cum își obțin armele!
Cum își obține Hamas armele
Gruparea militantă islamistă Hamas a declanșat un atac brutal asupra Israelului în weekendul trecut, implicând mii de rachete și rachete, drone care au lansat explozibili și număr nedeterminat de arme mici și muniții.
Cu toate acestea, atacul a fost lansat din enclavea Gaza, condusă de Hamas, o fâșie de coastă mediteraneană cu o suprafață de 360 de kilometri pătrați, înconjurată de Israel și Egipt. Gaza este o zonă săracă și dens populată, cu resurse limitate și a fost aproape complet izolată de restul lumii timp de aproape 17 ani, când Hamas a preluat controlul și Israelul și Egiptul au impus un asediu strict, care continuă să fie în vigoare.
Israelul menține, de asemenea, un blocadă aeriană și navală asupra Gaza și are o vastă rețea de supraveghere.
Aceasta ridică întrebarea: Cum a reușit Hamas să adune cantitatea masivă de armament care i-a permis să efectueze atacuri coordonate, soldate cu moartea a peste 1.200 de oameni în Israel și mii de răniți, continuând să lanseze rachete asupra Israelului?
Răspunsul, potrivit experților, constă într-o combinație de abilități, improvizație, tenacitate și un benefactor străin important, potrivit CNN.
Implicațiile Iranului
CIA’s World Factbook spune că „Hamas obține armele sale prin contrabandă sau construcție locală și primește sprijin militar din partea Iranului’.” Deși guvernele israelian și american nu au găsit încă o implicare directă a Iranului în raidurile de weekend trecut, experții spun că Republica Islamică a fost mult timp principalul susținător militar al Hamas, furnizând arme în enclavea prin tuneluri clandestine sau bărci care au evitat blocada mediteraneană.
„Tunelurile Hamas sunt încă masive, în ciuda eforturilor constante ale Israelului și Egiptului de a le degrada”, a spus Bilal Saab, expert la Middle East Institute din Washington. Daniel Byman de la Center for Strategic and International Studies a declarat că Iranul a furnizat Hamas sisteme cu rază lungă prin intermediul tunelurilor.
Reciclarea și producția locală
Gaza nu dispune de industrie grea care să susțină producția de arme, dar Hamas a fost ingenios. Principala exportație a enclavei este fierul vechi, care poate fi folosit pentru producerea armamentului în rețeaua de tunele subterane.
Mai mult, metalul provine adesea din distrugerea infrastructurii în atacurile israeliene anterioare. Recyclingul munițiilor israeliene neexplodate pentru materiale explozive și alte componente completează lanțul de aprovizionare al Hamas.
„Operațiunea IDF a furnizat indirect Hamas cu materiale care altfel ar fi strict monitorizate sau interzise în Gaza”, a scris Ahmed Fouad Alkhatib, conform sursei citate
Această acumulare de arme nu s-a produs peste noapte. Pentru a lansa atât de multe muniții într-un interval scurt de timp, Hamas a trebuit să-și construiască arsenalul de-a lungul anilor, prin contrabandă și producție locală.
Analiza arată că dimensiunea și amploarea raidurilor Hamas asupra Israelului i-au surprins pe experți și pe serviciile de informații israeliene. Cu toate acestea, pentru unii, acest succes incredibil al Hamas ridică întrebarea cum ar fi putut să-și organizeze atacurile atât de eficient fără îndrumarea iraniană.
Sursa foto: Arhivă