Redactia.ro
Home » Știri » Cum obții cazierul judiciar. De ce acte ai nevoie

Cum obții cazierul judiciar. De ce acte ai nevoie

Cazierul judiciar

Cazierul judiciar este fişa de evidenţă în care sunt consemnate datele privind antecedentele penale ale unei persoane. Este unul dintre documentele fără de care, în anumite situații, nu poți obține jobul dorit.

Când ai nevoie de cazier judiciar

Cazierul judiciar este cel mai adesea solicitat pentru a te putea înscrie la proba practică a școlii de șoferi și la dosarul de angajare, alături de alte documente. Desigur, există și alte situații în care ai nevoie de cazier judiciar, precum înscrierea la anumite cursuri sau accesul la anumite programe.

Cum se obține cazierul judiciar

Pentru a obține cazierul judiciar, se depune o cerere la orice unitate sau subunitate de poliție unde există și un ghișeu special pentru eliberarea de caziere. Cererea trebuie să fie însoțită de actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E.,etc), potrivit politiaromana.ro.

O persoană poate solicita eliberarea cazierului judiciar și în alt județ față de cel în care își are domiciliul, chiar și fără a avea mutație în respectivul județ. Începând cu 1 februarie 2017, obținerea cazierului judiciar este gratuită. Până la această dată era nevoie să plătești o taxă de 10 lei pentru eliberare.

Ce valabilitate are cazierul judiciar

Cazierul judiciar se obține fie pe loc, fie în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazul în care cererea este depusă în România. Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. În acest caz, certificatul de cazier judiciar se va elibera în cel mult 30 de zile de la depunerea cererii.

Acesta are o valabilitate de 6 luni de la momentul eliberării sale și este valabil doar pentru scopul pentru care a fost eliberat. Dacă acesta expiră și ai nevoie de altul, ai dreptul să faci o nouă solicitare și să primești un nou certificat de cazier.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini