Redactia.ro
Home » Știri » Puțini știu varianta oficială. Ce faci dacă ai rămas fără acte

Puțini știu varianta oficială. Ce faci dacă ai rămas fără acte

Taxa pasaport

Nimic nu este mai îngrozitor pentru cineva ca atunci când se află înstrăinătate în concediu sau la muncă să rămână fără acte. Acestea sunt imperative pentru a călători în siguranță în străinătate sau pentru revenirea în țară.

Dacă ți se întâmplă vreodată să-ți fie furate actele sau pur și simplu le-ai pierdut, cel mai bine este să te adresezi autorităților locale de poliție. Când raportezi un furt, cel mai bine ar fi să ai niște martori, care să te ajute cu declarații la descrierea faptelor și a făptașului. În acest fel, polițiștii îl vor prinde mai ușor.

Deși recuperarea actelor va dura sau nu se face niciodată. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă de asemenea să însoțești declarația la poliţie cu o listă a obiectelor care ți-au fost furate sau ți-au dispărut: carte de identitate (CI sau buletin), permis de conducere, cardul bancar, pașaport.

Dacă ai rămas fără acte te adresezi imediat și ambasadei sau consulatului

Dacă ți-a fost furat paşaportul sau alt act de identitate românesc, cu atât mai rău. Vei fi nevoit să umbli pe la ambasadă/consulat pentru eliberarea unor acte de călătorie.  Așadar anunţă imediat ambasada sau consulatul României. Orice ambasadă, chiar dacă ai rămas fără acte, îți eliberează contracost un titlul de călătorie cu care poți călători în țara respectivă sau pentru întoarcerea în România.

În nici un caz nu astepți! Obligatoriu mergi și la poliție și la ambasadă sau consulat dacă ai rămas fără acte. Nu sari nicio etapă, chiar dacă cei de la poliție vor zice probabil că vor notifica ei ambasada sau consulatul. Secțiile de poliție notifică mai departe, dar nu întotdeauna o fac sau nu în timp util, spun pățiții.

Dacă ți s-au furat banii, anunţă familia sau rudele apropiate şi solicită-le sprijinul financiar pentru continuarea călătoriei sau pentru întoarcerea în ţară. Cel mai simplu este să le oferi un cont IBAN unde să-ți depună o sumă de bani. Dacă printre actele pierdute se afla și cardul bancar, poți folosi pentru plăți, aplicația mobile banking sau să deții un cont Revolut.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: