Redactia.ro
Home » Știri » Cum petrecea Nicolae Ceaușescu de Paște și ce voia neapărat să mănânce de Sărbători. Nu concepea să-i lipsească de pe masă

Cum petrecea Nicolae Ceaușescu de Paște și ce voia neapărat să mănânce de Sărbători. Nu concepea să-i lipsească de pe masă

În perioada comunistă, Paștele nu era strict interzis, dar nici oficial recunoscut. Cu toate acestea, chiar și în familia cuplului prezidențial Nicolae și Elena Ceaușescu, care nu erau cunoscuți ca fiind adepți ai obiceiurilor religioase, sărbătoarea era marcată printr-o masă plină de preparate tradiționale.

Ceaușescu nu privea cu ochi buni Paștele

Deși nu a fost niciodată complet interzis, Paștele a fost privit cu o oarecare suspiciune în vremea lui Ceaușescu. Cu toate acestea, oamenii nu au renunțat la tradițiile lor și au continuat să sărbătorească în mare liniște în propriile lor cămine. Chiar și în familia Ceaușescu, Paștele era o ocazie de a se reuni cu cei dragi.

Potrivit relatărilor, în casele lor nu erau primiți străini, doar membrii familiei – părinți, copii și nepoți. Cu toate că nu erau credincioși, obiceiurile tradiționale erau respectate și în casa lor. Sărbătorile, cum ar fi Paștele și Crăciunul, erau marcate în sufrageria mică, alături de masă aveau ouă roșii, cozonaci și multe fructe. Un călugăr venea să slujească mâncarea, însă familia Ceaușescu nu era văzută în biserică.

Dictatorul, înnebunit după carnea de miel

Printre preparatele preferate ale fostului președinte se număra friptura de miel, iar în fiecare an se cumpărau cantități mari de carne pentru această ocazie. Ouăle roșii și cozonacii erau nelipsiți din meniu, iar Nicolae Ceaușescu prefera cozonacul simplu cu stafide. Există chiar și anecdote despre momente când nu s-a făcut suficient cozonac pentru familia Ceaușescu, lucru care nu a fost pe placul dictatorului.

Dezvăluiri făcute de un fost angajat al lui Ceaușescu

Astfel, chiar și în timpurile dificile ale regimului comunist, tradițiile pascale au continuat să fie respectate în casele oamenilor, inclusiv în cea a cuplului prezidențial,

„Pentru mine făcusem, dar pentru ei nu. Şi în ziua aceea, de Paşti, au venit la Snagov. Ouă roşii făcusem şi pentru ei, şi pentru mine. În casă era cozonac de la Sector (Gospodăria de Partid – n.r), frumos aranjat pe tavă. „De unde este cozonacul ăsta?”, mă întreabă tovarăşul. De la Sector, îi spun. „Tu n-ai făcut?”. N-am făcut!

Mi-a fost ruşine să-i spun că pentru mine am făcut şi pentru ei nu. „Uite, noi mergem să ne plimbăm şi tu ne faci cozonac până ne întoarcem!’”. În două ore am făcut cozonac acolo, în vilă, în cuptor. I-au pus în maşină şi i-au luat cu tot cu tăvi la Bucureşti. A treia zi de Paşte, când am ajuns la Bucureşti, am mai văzut doar unul în bucătărie.

Şi o întreb pe fata din casă: „Olimpia, cine a mâncat, mă, cozonacii ăia?” „Dumnealor au mâncat”, a zis fata. Lui îi plăcea cozonacul simplu, numai cu stafide”, a povestit Suzana Andreiaş, fost administrator al reședințelor prezidențiale din Bucureşti şi Snagov, pentru Adevărul.

Nicolae Ceaușescu, liderul comunist al României timp de mai bine de două decenii, era cunoscut pentru regimul său autoritar și pentru politica sa de ateism de stat. Cu toate acestea, Paștele era sărbătorit și în familia sa, deși într-o manieră mai discretă și mai puțin legată de tradițiile religioase.

Cină în sânul familiei

Chiar dacă nu a fost niciodată un adept al credinței religioase, Ceaușescu a văzut sărbătorile, inclusiv Paștele, ca o oportunitate de a întâlni și de a petrece timp cu familia sa extinsă. Cu toate că nu participa la ceremoniile religioase, el și soția sa, Elena Ceaușescu, marcau această sărbătoare printr-o masă festivă și printr-o reuniune a familiei.

Cu toate că Ceaușescu nu a fost un om care să se afișeze des în public în timpul sărbătorilor religioase, există marturii despre aceste momente în care familia se aduna pentru a sărbători, chiar și în contextul unui regim care oficial promova ateismul.

Deși nu există multe relatări detaliate despre modul în care exact se desfășurau sărbătorile Pascale în familia Ceaușescu, este evident că, chiar și în mijlocul unui regim politic care promova ateismul, tradițiile și valorile familiale au continuat să fie importante. Astfel, Paștele a rămas un moment de unitate și reîntregire a familiei, chiar și în timpurile dificile ale regimului comunist din România.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: