Redactia.ro
Home » Știri » Cum poți să intri în șomaj tehnic. Unde și cum trebuie să depui cererea

Cum poți să intri în șomaj tehnic. Unde și cum trebuie să depui cererea

cum poti sa intri in somaj tehnic

Pandemia de coronavirus a afectat mediul economic la un nivel foarte mare, astfel că guvernul liberal a decis să sprijine companiile afectate de criză. Una dintre aceste măsuri este șomajul tehnic, care este achitat de stat.

Astfel, Guvernul a adoptat niște măsuri noi care reglementează acordarea șomajului tehnic în perioada de criză sanitară. Cei care pot beneficia de acest sprijin economic din partea statului sunt angajații companiilor care au fost afectate de coronavirus, IMM-urile, dar și cei care au venituri din drepturi de autor, PFA sau sunt angajați ai cluburilor sportive. Valoarea acoperită de stat este de 75% din salariul mediu brut, ceea ce înseamnă aproximativ 2.300 de lei.

Cum poate fi obținut șomajul tehnic

Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului, a explicat cum poate fi obținut șomajul tehnic. Procedura este una foarte simplă, este nevoie doar de o declarație pe propria răspundere.

„A fost publicată ordonanţa de urgenţă privind reglementarea şomajului tehnic în această seară şi începând de mâine angajatorii care doresc să depună solicitări pentru decontarea plăţilor prin această facilitate acordată de stat pentru angajaţii care au contracte de muncă suspendate pot depune aceste documente la Ministerul Muncii, respectiv în baza unei simple declaraţii pe propria răspundere, ce va fi pusă în transparenţă imediat după publicarea în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe”, a declarat Ionel Dancă la finalul şedinţei de guvern.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a ținut să precizeze că în condițiile de carantină și de stare de urgență, întregul proces de obținere a șomajului tehnic va fi făcut online.

„Toate documentele se depun online. Am cerut atat AJOFM si AJPIS sa se organizeze temeinic, astfel încât comunicarea să se desfășoare eficient prin mijloace electronice. Cele doua instituții au dedicat adrese speciale de email, comunicate pe paginile de Internet ale acestora”, a spus Violeta Alexandru.

Când pot fi depuse actele pentru șomajul tehnic

Documentele pentru plata șomajului tehnic trebuie depuse în primele zile ale lunii aprilie. Astfel, cererile pentru perioada 16-31 martie vor fi făcute începând cu data de 1 aprilie, iar cele pentru 1 aprilie-16 aprilie pot fi depuse peste o lună, începând cu 1 mai.

După depunerea actelor, plata către angajatori se face prin ANOFM, de către Ministerul Muncii în termen de 15 zile. Companiile sunt obligate ca în trei zile să facă plata către angajați.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: