Gabriela Cristea, în vârstă de 50 de ani, a început pregătirile pentru sezonul rece. Vedeta a dezvăluit fanilor săi rețeta proprie de murături asortate, o combinație colorată de legume și fructe care nu lipsește din cămara familiei Cristea. Cu multă pasiune pentru gătit, fosta prezentatoare TV a explicat pas cu pas cum pregătește cele mai bune conserve pentru iarnă.
Secretele saramurii perfecte
Pentru a obține murături crocante și aromate, vedeta folosește o saramură simplă, dar echilibrată. „Saramura o fac la 1 litru de apă și o lingură medie rasă de sare pentru murături neiodată”, a explicat Gabriela Cristea.
În această saramură adaugă o varietate de legume și fructe care dau un gust aparte amestecului: castraveți, gogonele, varză, dovlecei, morcovi, mere, gutui, hrean, usturoi, ardei iuți și țelină. „Și am pus și murături asortate în saramură. Vă las mai jos lista mea de ingrediente din care fac toate murăturile și vă mai spun că saramura o fac la 1L apă, o lingură medie rasă de sare pentru murături neiodată. Să aveți belșug cu carul!”, a scris Gabriela Cristea pe Facebook.
Lista completă de ingrediente
Pentru gospodinele care vor să reproducă rețeta vedetei, Gabriela Cristea a oferit și lista completă de ingrediente, atent cântărite pentru un gust autentic:
-
7 kg castraveți
-
7 kg gogonele
-
2 verze medii
-
1 conopidă mare
-
10 dovlecei mici, de mărimea castraveților
-
2 kg morcovi
-
10 pepenași mici
-
5 mere
-
3 gutui
-
2 kg hrean
-
10 legături de usturoi
-
10-15 ardei iuți
-
3 țeline cu frunze
-
2 legături de mărar (bețe pentru murături)
-
4-5 legături de busuioc
-
4-5 legături de cimbru
-
4 plicuri de piper boabe
-
4 plicuri de muștar boabe
-
Foi de dafin
-
1 pungă de sare pentru murături (neiodată)
Gabriela Cristea spune că pregătirea murăturilor este un adevărat ritual de toamnă în familia ei. Procesul îi oferă nu doar satisfacția unui rezultat gustos, ci și bucuria tradiției, pe care își dorește să o transmită mai departe fiicelor sale.
„Gătitul îmi dă liniște. Îmi place să știu că pot face ceva bun pentru familia mea, cu mâinile mele. Iar murăturile sunt nelipsite — le pun în fiecare toamnă, pentru că aduc gustul copilăriei și al meselor de iarnă în familie”, a povestit vedeta.