Preparatul extrem de gustos, care nu lipsește de pe mesele românilor, fasolea bătută sau făcăluită, cum se numeşte în Ardeal, este un deliciu. Durează doar 30 de minute să prepare unul dintre cele mai bune feluri de mâncare. Așadar, vă prezentăm o rețetă care este foarte des folosită în Ardeal și cu care nu o să dați greș.
Rețetă de fasole bătută ca în Ardeal. Cu ce se diferențiază față de fasolea bătută clasică
Diferența dintre o fasole bătută ardelenească și cea din alte regiuni ale țării este că printre ingredientele necesare preparării acesteia se află boiaua de ardei și nu bulionul sau sucul de roșii. Doar 30 de minute durează să prepare unul dintre cele mai iubite preparate ale românilor. Iată de ce îngrediente aveți nevoie:
Ingrediente pentru fasolea bătută cu care gospodinele din Ardeal nu dau greș niciodată
• 600 grame de fasole albă fiartă în prealabil
• o lingură cu mixt de legume deshidratate
• apă cât cuprinde
• 2 căței de usturoi
• 75 ml de ulei (de măsline sau floarea soarelui)
• sare și piper după gust
• 3 cepe roșii medii
• 3 linguri de ulei de floarea soarelui
• 100 ml apă
• 50 ml vin alb
• o linguriță cu boia iute de ardei
• sare după gust
Mod de preparare – Fasole bătută ca în Ardeal
Punem fasolea, fiartă în prealabil și scursă de apa în care a fiert (sau fasole decongelată) într-o oală.
Peste ea turnăm apa cât s-o cuprindă și adăugăm o lingură cu mixt din legume uscate.
Punem la fiert dând câteva clocote (aproximativ 10 minute) cât să mai fiarbă puțin fasolea cu mixul de legume pentru a fi mai gustoasă.
Dăm deoparte și lăsăm la răcit. Curățăm usturoiul și îl dăm prin presa pentru usturoi.
Adăugăm în fasole usturoiul, sarea și piperul și cu ajutorul unui blender vertical o mixăm până se transformă într-o pastă.
Turnăm treptat uleiul, amestecând pentru a-l încorpora. Dacă doriți să aibă o consistență mai groasă, mai cremoasă, mai adăugați ulei. După ce am încorporat tot uleiul punem fasolea într-un vas și ne apucăm de pregătim ceapa.
Curățăm și tăiem ceapa solzișori. Puteți folosi și ceapă albă. Eu am preferat-o pe cea roșie pentru că e mai gustoasă. Punem o tigaie pe ochiul de la aragaz, turnăm uleiul de floarea soarelui și, când acesta este încins adăugăm ceapa și o lăsăm să se rumenească 1 minut după care turnăm apa și lăsăm să fiarbă la foc mediu.
Când apa s-a evaporat adăugăm sarea și vinul și continuăm gătirea până când ceapa se înmoaie iar vinul se evaporă. Adăugarea vinului este opțională.
Când este gata ceapa, închidem focul, adăugăm boiaua, amestecăm bine și apoi punem acest sos de ceapă peste fasolea din vasul pregătit înainte și servim cu poftă.
Poftă bună!