Iată cum să faci cei mai buni castraveți murați. Ce ingredient trebuie să lipsească, de fapt, din rețeta clasică. Gospodinele
Cum să faci cei mai buni castraveți murați. Ce ingredient trebuie să omiți, de fapt, din rețeta clasică
Sunt mai multe variante prin care poți pune castraveții la murat, în oțet sau în saramură, dar la unele condimente chiar nu poți renunța. Unii bucătari, de exemplu, preferă să nu pună un anume ingredient, pe care foarte mulți îl folosesc în mod normal. Mai exact, este vorba despre zahăr.
Castraveții murați fără zahăr ar fi mai delicioși decât cei cu zahăr, spun mulți gospodari. Ei sunt mult mai acri, acesta fiind farmecul castraveților murați. Totuși, sunt și unele persoane care preferă ca în loc de zahăr, să pună puțină miere. Mai jos, puteți găsi o astfel de rețetă.
Pentru 5 kg de castraveți veți avea nevoie de:
- 300 g ceapă;
- 30 g boabe de muștar;
- 5 frunze de dafin;
- 8 boabe de piper negru;
- 3 g acid citric;
- 60 g sare
- miere
În primul rând, mirodeniile se introduc într-un borcan, după castraveți. Se toarnă marinada fierbinte și se sterilizează 15 minute.
Rețetă castraveți murați fără zahăr
Ingrediente:
castraveti
10 l apa
250g sare neiodata
un manunchi de marar uscat
2-3 foi de dafin
7-8 frunze de visin
2 ramuri cu frunze de telina
20-30 boabe de piper negru
1 radacina hrean
Cum se prepară
Pregăteste din timp castraveții pentru murat. Spală-i bine și pune-i în castroane incăpătoare, apoi acoperă-i cu apă. Lasă-i să stea așa cel puțin trei ore sau peste noapte. Curăță hreanul de coajă și spală-l bine. Taie-l apoi bastonașe. Scurge castraveții de apă, clătește-i și așază-i frumos în borcane special destinate lor. Printre aceștia adaugă și batoanele de hrean. Pregăteste apoi saramura. Pune apă la fiert impreună cu sarea, piperul negru, frunzele de visin și foile de dafin. Când sarea s-a topit și totul a dat în clocot timp de cinci minute, stinge focul si adaugă un mănunchi de mărar uscat și ramurile de țelină.
Rețeta castraveți murați fără zahăr adăugat și fără fierbere
Ingrediente
2 kg castraveți
2 l apă
50 g sare
250 ml oțet
15 fire mărar sau fenicul
30 boabe enibahar
Mod de preparare
Se amestecă apa cu sare și oțet. Jumătate din condimente se toarnă într-un borcan de 4 l și se așază castraveții deasupra. Se pun apoi restul de condimente și se toarnă lichidul.
Se apăsa cu o farfurioară întoarsă, ca toți castraveciorii să fie complet acoperiți de lichid. Se lasă să fermenteze 1–3 săptămâni, timp în care se ia spumă zilnic, până nu mai urcă bule de aer la suprafața. Apoi se țin 3 săptămâni într-un loc răcoros. Se consumă imediat cum se deschide borcanul.