Redactia.ro
Home » Stil de viață » Babele: Cum îţi alegi BABA – Tradiţii şi superstiţii

Babele: Cum îţi alegi BABA – Tradiţii şi superstiţii

Babele: Cum îţi alegi BABA - Tradiţii şi superstiţii

Babele sunt unele dintre cele mai cunoscute personaje mitologice românești. Despre acestea se știe că sunt și vestitorii primăverii.

În general, Babele sunt asociate cu Baba Dochia, responsabilă de venirea iernii.

În credințele populare se consideră că Dochia își scutură cojoacele în perioada 1 – 9 martie și că abia după aceea vine cu adevărat primăvara cu vreme frumoasă. Tot din bătrâni a rămas și ideea că primele 9 zile din luna martie sunt ca un exemplu.

Astfel, se consideră că oamenii vor fi ca vremea din ziua aleasă: veseli pentru că a fost aleasă o zi cu soare, sau din contra, mohorâți din cauza unei zile cu ploi.

Cum se alege o babă?

Din popor se cunosc două variante. Cea mai simplă dintre ele este cea în care îți alegi la întâmplare, înainte de 1 martie, orice zi din cele 9. Apoi Baba mai poate fi aleasă și în funcție de ziua de naștere.

O persoană născută în intervalul 1-9, indiferent de lună, va avea Baba din data corespunzătoare zilei sale de naștere.

Pentru cei născuți într-o dată formată din două cifre, alegerea se va face în felul următor: se vor aduna cele două cifre între ele până când se va obține o singură cifră inclusă în intervalul 1-9.

Tradițiile legate de Babe diferă bineînțeles și în funcție de zona țării.

Astfel, în Muntenia se cunosc 12 Babe, în timp ce în restul țării doar 9.

În Maramureș, în primele zile ale lunii martie se „bat” ușile. În acest fel este alungată iarna și chemat un sezon mai cald. În Ardeal, Babele se numesc „Vântoase”, tocmai pentru că vremea în acea perioadă este foarte capricioasă.

Tot credința străveche ne învață și că anul calendaristic începe de fapt în data de 1 martie, odată cu venirea primăverii și că babele sunt considerate responsabile de lupta dintre iarnă și primăvară, dar că acestea stau la baza tuturor începuturilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: