Redactia.ro
Home » Știri » Cum să obții viza de flotant în doar 60 de zile. Schimbarea legislației electorale în România

Cum să obții viza de flotant în doar 60 de zile. Schimbarea legislației electorale în România

Începând cu data de 10 aprilie, schimbările legislative din România vor influența modul în care tinerii își pot exprima votul în alegerile locale. Termenul pentru obținerea vizei de flotant, necesar pentru a putea vota în localitatea de reședință, a fost redus drastic de la 6 luni la doar 60 de zile.

Această modificare vine ca urmare a unei Ordonanțe de Urgență adoptate recent. Ea are implicații semnificative, mai ales pentru tinerii care lucrează sau studiază în altă localitate decât cea de reședință.

Însemnătate și modificări

Potrivit articolului 14 din Ordonanța de Urgență privind organizarea și desfășurarea alegerilor, publicată în Monitorul Oficial la data de 8 martie 2024, se specifică faptul că cetățenii care își stabilesc reședința într-o circumscripție electorală cu mai puțin de 60 de zile înainte de data scrutinului vor putea vota doar în localitatea în care își au domiciliul. Acest lucru este o derogare de la prevederile legii anterioare, care impunea un termen minim de 6 luni pentru obținerea vizei de flotant.

Consiliul Tineretului din România a transmis că această modificare are efecte semnificative în rândul tinerilor, permitându-le acestora să-și exprime dreptul de vot fără a fi afectați de termene restrictive. Organizațiile de tineret au făcut demersuri către Parlament și Guvern pentru a solicita modificări legislative care să permită tinerilor să voteze „fără limitări”.

De asemenea, această condiție este deosebit de importantă pentru tinerii care studiază sau lucrează în altă localitate decât cea de reședință. Înainte de această schimbare legislativă, mulți dintre aceștia ar fi fost afectați de faptul că nu aveau posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot în localitatea în care își desfășurau activitatea profesională sau studiile, din cauza termenului prelungit necesar pentru obținerea vizei de flotant.

Ajutor sau impediment pentru tineri?

Practic, această modificare permite tinerilor să-și exprime votul în localitatea de reședință după doar 60 de zile de la stabilirea acesteia, în loc de 6 luni conform legislației anterioare. Acest lucru le oferă oportunitatea de a-și exercita drepturile democratice fără a fi supuși unor restricții excesive sau birocratice.

Schimbările legislative aduse de Ordonanța de Urgență privind organizarea și desfășurarea alegerilor au un impact semnificativ asupra modului în care tinerii își pot exercita dreptul de vot în alegerile locale. Reducerea termenului necesar pentru obținerea vizei de flotant la doar 60 de zile vine în întâmpinarea nevoilor acestora, eliminând barierele birocratice și facilitând participarea lor activă în procesul democratic.

„Prin derogare de la prevederile art. 18 alin. (41) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024, cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul.”, se precizează prin Art. 14 din OUG.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: