Sărbătoarea Floriilor reprezintă cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele. Ea rememorează intrarea Domnului Iisus în Ierusalim.
În ziua de Florii, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-l întâmpina pe Iisus Hristos. Ele sunt sfințite și puse la icoane. Unii creștini pun aceste rămurele de salcii și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Mai mult, stupii sunt împodobiți de ramurile de salcie sfințite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină.
În Duminica Floriilor, fetele nemăritate își pot visa ursitul dacă urmează un ritual din străbuni. De Florii se obişnuieşte să se facă „de ursită”, astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an.
De Florii, fetele află dacă se vor căsători
Astfel, pentru a afla cu cine se vor căsători, femeile trebuie să aerisească lucrurile din casă și să le scoată afară în soare. De asemenea, fetele care vor să se mărite scot hainele și zestrea afară pentru a-l chema pe ursit.
Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.
Cum își află fetele ursitul
De asemenea, la miezul nopţii, se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Ce rămâne se toarnă la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele ca după un copac înflorit.
În popor se mai spune că cine îndrăzneşte să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească.
În alte zone ale țării, Duminica Floriilor este ziua în care doamnele și domnișoarele renunță la mărțișorul pe care au început să îl poarte în ziua de 1 Martie.