Sărbătoare mare duminică, 17 aprilie, pentru toţi creştin ortodocşii: este Duminica Floriilor, adică Intrarea Domnului în Ierusalim! Este cruce roşie şi dezlegare la peşte.
Tot în aceeași zi, în Biserica Ortodoxă, se face și pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Simeon, ruda Domnului. Acest sfânt a fost văr de al II-lea după mamă cu Mântuitorul Iisus Hristos. Potrivit Istoricului Eusebiu acesta a fost al doilea Episcop al Ierusalimului. După uciderea Sfântului apostol Iacov în anul 62, Sfinții Apostoli l-au ales episcop al Ierusalimului.
Ce reprezintă Intrarea Domnului în Ierusalim?
Intrarea Domnului în Ierusalim semnifică acceptarea suferințelor și morții de către Mântuitorul, dar și descoperirea Chipului Său Împărătesc, Ca Cel ce este Atotputernic, Stăpânitor al vieții și al morții și Biruitor veșnic al răului.
Împăratul Hristos își face intrarea biruitoare în Ierusalim, smerit pe mânzul asinei, în deplină ascultare, pentru a împlini voia atotputernică a Tatălui și a muri pe cruce, preț de răscumpărare pentru întreg neamul omenesc.
Ce rugăciune se spune de Florii?
Duminica Floriilor „cade” pe data de 17 aprilie. Indiferent dacă reușesc sau nu să meargă la biserică în această zi de sărbătoare, credincioșii ar trebui să rostească o rugăciune puternică și care îi poate feri de rele.
Se spune că toate rugăciunile spuse de Florii sunt grabnic ajutătoare, iar în această zi sfântă există o rugăciune specială pe care credincioșii ar trebui să o rostească.
„Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul-Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa.
Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I-a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte-ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte-prăznuire.
Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi-au strigat Ţie: osana, apără-ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru. Cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de-viaţă-făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor”, aceasta este rugăciunea puternică ce se spune de Florii.
Obicei de Florii 2022: Fetele care vor să-şi întâlnească sufletul pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii şi să se spele pe cap cu ea, apoi să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit.