Redactia.ro
Home » Știri » Cum sărbătoresc oamenii din Dobrogea Crăciunul. Care sunt tradițiile și obiceiurile de acolo

Cum sărbătoresc oamenii din Dobrogea Crăciunul. Care sunt tradițiile și obiceiurile de acolo

Craciun Dobrogea

Obiceiurile de Crăciun sunt multe, iar acestea diferă de la zonă la zonă. Iată care sunt obiceiurile acestei sărbători în zona Dobrogei.

Obiceiuri de Crăciun în Dobrogea. Ce se practica aici

În trecut, în Dobrogea, locuitorii nu își împodobeau casele cu lumini, un brad frumos, beteală și alte asemenea. Atunci, femeile scoteau cele mai frumoase și mai de preț obiecte din casă și le așezau prin casă pentru ca toți oaspeții să le vadă.

”Exista obiceiul pregătirii casei, iar în camera curată erau expuse cele mai frumoase obiecte de decor pe care le aveau gospodarii. Pe colțul cu patul era așezată cea mai frumoasă scoarță și faimoasele țesături tradiționale dobrogene, realizate din borangic. Pe masă se întindea cea mai arătoasă față de masă din borangic. Acesta era țesută cu motivul viței de vie, care ține de cultul creștin sau cu motivul tradițional din Dobrogea, ruja sau trandafirul. Colțul cu icoana era și el împodobit, în special dacă se găsea o icoană reprezentând nașterea Mântuitorului Isus. Este acea icoană cu care vine și preotul satului să anunțe ajunul Crăciunului, în gospodăriile țărănești. Alături de icoană era etalat un ștergar din borangic”, a declarat muzeograful Ioana Tompe de la Muzeul de Artă Populară Constanța.

Obiceiuri de Crăciun în Dobrogea

Astfel, un lucru cert era că în casele dobrogenilor nu exista un brad care să fie împodobit. Totuși, dacă exista un brad, acesta avea neapărat în vârful său steaua.

”În mod tradițional, în casele dobrogene nu existau pomi de Crăciun. Asta și pentru că în zonă era foarte greu să găsești brazi și era și mai greu să îi cumperi din cele câteva târguri din mediul urban. Astfel, bradul de Crăciun a fost cunoscut mai mult în casele orășenilor și a avut o evoluție în timp. S-a pornit de la împodobirea lui cu ornamente realizate tradițional, conuri de brad, nuci îmbrăcate în staniol, beteală confecționată acasă din hârtie creponată sau glase. Obligatoriu în vârful bradului de Crăciun era instalată steaua, care face trimitere la steaua care a condus cei trei magi către locul nașterii lui Isus. Apoi au apărut decorurile din magazine, acele fermecătoare globuri de sticlă și așa au evoluat împodobirea brazilor”, a precizat Ioana Tompe.

O altă tradiție ține de colindat. Astfel, copiii colindau dimineața, iar flăcării după-amiza.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: