Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cetatea Enisala, ultima cetate medievală din Dobrogea

Cetatea Enisala, ultima cetate medievală din Dobrogea

GALERIE FOTO (3) Cetatea Enisala

Malul Mării Negre oferă călătorului curios mult mai mult decât o zi la plajă, iar vizitarea Cetății Enisala este ocazia perfectă de a descoperi această altă latură a atracțiilor turistice.
Singura cetate medievală din Dobrogea care a supraviețuit războaielor turco-ruse din secolul al XIX-lea, Enisala spune povestea veche de sute de ani a vremii în care puternicii comercianți genovezi controlau comerțul maritim din Marea Neagră.

Povestea unei moșteniri genoveze

Cetatea Enisala a fost construită de puterea imperială bizantină între secolele XIII și XIV, din motive militare și de apărare, dar și pentru monitorizarea drumurilor de pe țărm și pe mare. În această perioadă, canalele Cerneț și Dunăvăț nu erau blocate, iar lacul Razim era încă un golf în Marea Neagră.

Este situată la 2 kilometri de localitatea Enisala. Numele cetății vine de la turcescul „yen” (nou) și regionalismul dobrogean „sale” (așezare, sat), adică „un loc nou”. Aparent, turcii au preluat denumirea localității din apropiere, căreia i se spunea Vicus Novus (Satul Nou), apoi Novoe Selo. În același timp, orașul este cunoscut sub numele de Heraclia sau Heracleea.

A fost restaurată de Mircea cel Bătrân, în intervalul scurt de timp de la sfârșitul secolului XIV și începutul XV, când Dobrogea era alipită de Țara Românească. Cetatea a fost totuși pierdută în 1419-1420, când Dobrogea intra în componența Imperiului Otoman. Pe măsură ce turcii și-au extins dominația până la nordul Mării Negre, cetatea a încetat treptat să aibă o importanță militară.

Caracterul unic al Cetății Enisala

Cetatea este cea mai importantă atracție turistică din zonă datorită integrării sale în cadrul unui complex arheologic ce păstrează multe rămășițe din epoca neolitică și până în Evul Mediu, când cetatea a ajuns la punctul culminant, dar și datorită amplasării strategice, deoarece a fost construită pe un deal ce oferea o vedere clară asupra lacurilor Razim și Babadag.

Cetatea Enisala a fost distrusă după secolul XV și, deoarece era deja abandonată, Enisala era singura cetate care nu a fost demolată în timpul războaielor ruso-otomane. În urmă cu aproape 200 de ani, generalii armatei ruse au ordonat distrugerea tuturor cetăților medievale din Dobrogea de Nord, unde au funcționat garnizoanele otomane. Doar o singură cetate a fost salvată – Enisala, care nu mai era activă la acea vreme. A fost parțial reconstruită, astfel că singura cetate medievală din Dobrogea a devenit un obiectiv turistic al Dobrogei de Nord.

“Este singura cetate medievala care a rămas în picioare în această porțiune de țară, mai sunt doar câteva prin Moldova. Ineditul acestei cetăți este rolul ei militar (de aici urmăreau genovezii navele de comerț în perioada în care controlau traficul pe apă) combinat cu peisajul mirific. Este o împletire fericită între interesul științific si atracția turistică. Este un «cuib de vulturi» care domina împrejurimile, natura extraordinară”, spune Florin Topoleanu, arheolog si director al Institutului de Cercetări Eco Muzeale.

Pentru a promova turismul arheologic, administratorii și-au propus să investească într-un sistem de lumini care să pună mai mult în valoare frumusețea cetății. Cetatea Enisala va fi luminată de panouri fotovoltaice, astfel că obiectivul va deveni de interes atât pe timpul zilei, cât și în cursul serii.

Când o putem vizita și cât ne costă?

Cetatea este deschisă vizitatorilor de marți până duminică, între orele 10:00-18:00.

Adulții vor trebui să achite o taxă de 8 lei, iar pensionarii, preșcolarii, elevii și studenții o taxă de 4 lei. Taxă unică de vizitare a Gospodăriei țărănești conservate ”in situ” și a Cetății Medievale Enisala costă 10 lei pentru adulți și 6 lei pentru pensionari, preșcolari, elevi și studenți.

Taxele de fotografiere profesionistă și filmare profesionistă costă 100 lei/oră, respectiv 500 lei/oră.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: