Redactia.ro
Home » Știri » Cum se calculează mediile la finalul de an școlar 2023-2024. Ce trebuie sa știi

Cum se calculează mediile la finalul de an școlar 2023-2024. Ce trebuie sa știi

medii

Anul școlar 2023-2024 a debutat fără schimbări majore în ceea ce privește modul de încheiere a mediilor elevilor, conform anunțului făcut de Ministerul Educației la începutul lunii septembrie 2023. Acesta a stabilit că elevii vor avea de parcurs cinci module distincte, despărțite de cinci perioade de vacanță, într-o structură clară și bine definită.

Calculul notelor și încheierea mediilor

La fiecare final de an școlar, elevii se întreabă cum se vor calcula mediile la diversele materii. Conform recomandărilor oficiale, profesorii au responsabilitatea de a acorda calificativele în funcție de un plan stabilit: două note sau calificative pentru disciplinele cu o oră pe săptămână/doi ore pe săptămână, dintre care una să fie obținută prin evaluare scrisă, și trei note pentru disciplinele cu mai mult de două ore pe săptămână, inclusiv o evaluare scrisă.

„Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare. Media are doua zecimale ca până acum. O medie de 9,46, la final de an, nu se rotunjește la 9,00, cum nici o medie de 9,87 nu se rotunjeste la 10,00”, este precizat în actul normativ prezentat de Ministerul Educației.

„Rotunjirea la care se refera alineatul 4 este rotunjirea unei medii anuale generale de 9,458 la 9,46, adica intra in discutie a treia zecimala. Doua zecimale inseamna ca nu facem prin trunchiere, pentru ca trunchiere înseamna că, de la a doua zecimala, restul le tai. Rotunjirea inseamna ca, asa cum spuneam, daca ai media 9,458 va fi media 9,46., a spus Sorin Ion.

Calculul mediei generale

La finalul anului școlar 2023-2024, fiecare disciplină sau modul va încheia o singură medie, calculată din numărul de ore acumulate, cu rotunjirea mediei aritmetice la cel mai apropiat număr întreg. Cu toate acestea, în cazul mediei generale, rotunjirea către cel mai apropiat număr întreg nu va mai fi efectuată, menținându-se două zecimale indiferent de cifrele rezultate.

De asemenea, Ministerul Educației a clarificat modul de calcul al mediei anuale pentru elevii din ciclul primar și procedura pentru elevii scutiți de sport, unde nu se acordă note, ci se menționează scutirea în catalog.

Calendarul cheie pentru elevi

Evaluarea Națională pentru anul 2024 este programată în perioada 25-28 iunie, iar repartizarea la liceu se va desfășura pe 24 iulie, conform calendarului oficial. Astfel, elevii de clasa a VIII-a își vor încheia cursurile pe 14 iunie 2024, urmând să își completeze opțiunile pentru liceu în perioadele stabilite.

Cu aceste clarificări și reglementări, Ministerul Educației oferă o structură coerentă și transparentă pentru încheierea mediilor și desfășurarea altor activități educaționale, în beneficiul tuturor elevilor din sistemul de învățământ românesc.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: