Redactia.ro
Home » Știri » Cum se calculează pensiile militare în funcție de grad și spor

Cum se calculează pensiile militare în funcție de grad și spor

Cum se calculează pensiile militare în funcție de grad și spor

Cum se calculează pensiile militare în funcție de grad și spor. Printre ajutoarele sociale oferite de stat se numără și pensia militarilor, care se calculează în baza Legii nr. 223/2015, privind pensiile militare de stat. Potrivit legii, cuantumul pensiei diferă de la persoană la persoană deoarece se iau în considerare mai mulți factori individuali.

Cum se calculează pensiile militare în funcție de grad și spor

Cum se calculează pensiile militare în funcție de grad și spor. Pensiile militare reprezintă o cheltuială uriașă a statului român. Potrivit legii, cuantumul pensiei diferă de la individ la individ deoarece se iau în considerare mai mulți factori individuali precum vechimea în cadrul serviciului militar. Anul trecut, pensiile de serviciu din MapN au costat 1,59 miliarde de lei brut, cu aproape 6% mai mult decât în 2019. În iunie 2020, erau aproximativ 65.000 de beneficiare de pensie militară. Pensiile de serviciu se acordă în conformitate cu prevederile a trei legi, și anume legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procuroriloe, republicată cu modificările și completările ulterioare și legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, cu modificările și completările ulterioare, aflate în evidențele CPS a MApN.

Suma pensii de militar este de 65% din baza de calcul prevăzut în art.28, și se mai adaugă din baza de calcul prevăzută în art. 28, pentru fiecare an care depășește vechime cumulată de 25 de ani. Potrivit art. 3, lit. f), cuantumul pensiei de serviciu se calculează în procente din baza de calcul, astfel: polițiștii și funcționarii publici cu statut special, care au o vechime cumulată de cel puțin 25 de ani, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, beneficiază de pensie de serviciu.

Legea pensiilor militare, art.108, prevede: „Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au plătit contribuţie la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de: 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5-15 ani; 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15-25 ani; 9% pentru o vechime a contribuţiei peste 25 de ani”.

Spor de vechime pentru pensiile militare

Conform legii, pentru vechimea minimă de 25 de ani, realizată de pensionat, se acordă procentul de 65%, iar la fiecare an care depășește vechimea minimă prevăzută de lege, se adaugă 1%. De asemenea, se mai acordă procentul corespunzător, la stabilirea procentului total aferent contribuției la Fondul pentru pensia suplimentară și/sau contribuția individual la buget. Articolul 30 arată că în cazul în care procentul depășește plafonul impus la lege, va rămâne la valorea de 85%. „pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28”.

Potrivit legii privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările făcute ulterior, la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor sau salariile lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei. Persoanele care au trecut în rezervă sau care au încetat raporturile de serviciu cu unitatea, după data de 15 septembrie 2017, au avut de suferit. Acestora le-a fost plafonată pensia netă, la valoarea soldelor/salariilor lunare nete.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: