Redactia.ro
Home » Știri » Cum se calculează pensiile militare în 2021. În funcție de vechime, spor și grad de risc

Cum se calculează pensiile militare în 2021. În funcție de vechime, spor și grad de risc

Iată cum se calculează pensiile militare în 2021. Suma pe care fiecare pensionar o va primi lunar este stabilită în funcție de vechime, spor și grad de risc.

Pensiile militare în 2021 se calculează, pentru fiecare pensionar în parte, în funcție de vechime, spor și grad de risc. Cuantumul pensiilor militarilor de serviciu pentru limită de vârstă din Ministerul Afacerilor de Interne – MAI se calculează urmând toate punctele de la Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Cum se calculează pensiile militare în 2021

Iată cum se calculează pensiile militare în 2021, având ca punct de plecare Legea 223/2015 privind pensiile militare. Conform art. 3, lit. f) din legea mai sus menționată, cuantumul pensiei de serviciu se calculează în procente din baza de calcul, după cum urmează: polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu o vechime cumulată de cel puțin 25 de ani, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, beneficiază de pensie de serviciu.

Cuantumul acestei pensii militare este de 65% din baza de calcul prevăzută în art. 28. Pentru fiecare pensionar în parte, se va mai adauga câte 1% din baza de calcul prevăzută în art. 28 pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută mai sus.

În legea pensiilor militare, art. 108, se menționează că: „Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au plătit contribuţie la Fondul pentru pensie suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de: 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5-15 ani; 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15-25 ani; 9% pentru o vechime a contribuţiei peste 25 de ani”.

Pensiile militare în 2021. Cine primește spor de vechime

Potrivit calculului privind pensiile militare în 2021, li se va acorda un procent de 65% pentru vechimea minimă de 25 ani, realizată de fiecare pensionar în parte.

Pentru fiecare an care depășește vechimea minimă prevăzută de lege, se adaugă 1%. Se mai acordă procentul corespunzător, la stabilirea procentului total aferent contribuției la Fondul pentru pensia suplimentară și/sau contribuția individual la buget, potrivit Playtech.

Art. 30 prevede ca, dacă procentul depășește plafonul impus de lege, va rămâne la valoarea de 85%: „pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28”.

Pensiile militare în 2021. Baza de calcul

Legea 223/2015, art. 28, este cea după care s-a întocmit baza de calcul pentru pensiile militare. Aceasta este transmisă de către unitatea de la care persoana a trecut în rezervă, încetându-i raporturile de serviciu.

La tot calculul se aplică procentul rezultat în urma aplicării sporurilor care sunt menționate mai sus, pentru a obține pensia militară pentru fiecare pensionar în parte.

Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare cu modificările și completările ulterioare, se aplică pensionarilor care dețin ordin/semn onorific.

Pensiile militare în 2021. Cuantumul pensiei nete

Potrivit Legii nr. 223/2015, art. 60 alin (1) privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, prevede: „la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini