Redactia.ro
Home » Știri » Schimbări majore pentru românii care dețin card de sănătate. Totul va fi modificat

Schimbări majore pentru românii care dețin card de sănătate. Totul va fi modificat

card de sanatate

Anunț important pentru deținătorii de carduri de sănătate: sistemul se va schimba radical, conform unui anunț recent făcut de ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. Cardurile vor fi transformate într-un format digital, oferind mai multă transparență și accesibilitate.

Restaurarea sistemului național de carduri de sănătate

În contextul digitalizării și al utilizării tot mai răspândite a formatelor electronice pentru diverse documente, sistemul național de carduri de sănătate va fi complet restaurat. Astfel, oamenii vor putea accesa datele stocate pe cardurile de sănătate direct de pe telefoanele mobile, similar cu modul în care funcționează aplicațiile bancare online.

Accesarea cardului într-un portofel digital

Ministrul Bogdan Ivan a declarat că actualul sistem, implementat acum 16 ani, nu mai răspunde cerințelor moderne de digitalizare. Cardul clasic va fi înlocuit cu unul digital, care va putea fi accesat printr-un portofel digital. Acest sistem va permite utilizatorilor să își gestioneze mai ușor cardul de sănătate, facilitând accesul la datele medicale.

„Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet (portofel – n.r.) în format electronic. Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani. Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat tehnic în ultimii 16 ani”, a declarat ministrul Digitalizării potrivit Adevărul.

Economii semnificative

Prin digitalizarea cardului de sănătate, se estimează economii de până la 100 de milioane de lei, conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această economie este rezultatul colaborării dintre Ministerul Digitalizării și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care au dezvoltat soluții tehnice pentru eficientizarea proiectului.

„Ceea ce e important este că 100 de milioane de lei au fost salvați din PNRR, datorită muncii celor de la CNAS. Împreună cu ei și echipa noastră am găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect. Acum este în procedură de achiziție publică și urmează să fie refăcut cap-coadă. Va fi atât în format fizic, cât și într-un wallet la fel ca un card bancar”, a spus oficialul.

Beneficiile transparenței și trasabilității

Digitalizarea va îmbunătăți transparența și trasabilitatea în sistem, asigurând o utilizare eficientă a fondurilor. De exemplu, prescripțiile multiple și rambursările nejustificate vor fi eliminate datorită noilor metode de monitorizare.

Provocări și schimbări

Digitalizarea va aduce provocări, în special pentru persoanele în vârstă sau pentru cadrele medicale care trebuie să se adapteze la noul sistem. Medicii vor avea nevoie de cititoare contactless pentru accesarea datelor pacienților. Ministrul Ivan a subliniat că trasabilitatea și transparența vor garanta o utilizare mai responsabilă a fondurilor publice.

„Va fi trasabil totul, adică nu se va putea să-ți fie prescrisă aspirină de 10 ori într-o zi și să fie și decontată. Va fi totul trasabil și transparent, ca să se știe ce se întâmplă cu banii statului român, plătiți de oameni prin taxe și impozite”, a mai spus ministrul Bogdan Ivan.

Astfel, viitorul cardurilor de sănătate în România va fi unul digital, aducând beneficii semnificative pentru utilizatori și asigurând o gestionare mai eficientă a datelor medicale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: