Redactia.ro
Home » Știri » Cum se explică linia orizontului. Ce capacitate are vederea normală

Cum se explică linia orizontului. Ce capacitate are vederea normală

Cum se explică linia orizontului. Ce capacitate are vederea normală

Despre orizont știm că termenul definește punctul în care pământul și cerul se întâlnesc. Cel puțin, conform vederii noastre normale. Dar cât de departe este, de fapt, acea linie pe care o vedem noi? Ei bine, un tânăr a explicat acest fenomen pe înțelesul tuturor. Haideți să vedem, așadar, cum se explică linia orizontului.

Ce este linia orizontului?

Prin linia orizontului, potrivit unei definiții clare, se înțelege linia aparentă, care separă cerul de pământ. Dar ce înseamnă asta, mai exact, dacă e să ne luăm după ceea ce vedem? Ori la ce distanță se află aceasta? Ei bine, potrivit site-urilor de specialitate, distanța până la orizont se va calcula conform unei formule aproximative, în care se vor stabili distanța calculată în kilometri și înălțimea deasupra nivelului mării în metri.

Astfel, dacă cel care privește se află pe uscat, distanța de la sol la novelul ochilor de h = 1.70 m, orizonul se va găsi la aproximativ 5 km. Dacă observatorul se află pe un turn de 100 de m, deci la o înălțime considerabilă față de sol, distanța orizontului vizibilă cu ochiul liber va fi de circa 39 km. Iar dacă ești suficient de norocos încât să te uiți la orizont din Burj Khalifa, cel mai înalt zgârâie nori din lume, orizontul se va afla la o distanță de 111 km. Formula după care se calculează distanța orizontului este: d = 3.856

Se poate vedea Marea Neagră de pe Vârful Omu

Există mai multe mituri în online, iar unul dintre ele face referire la faptul că s-ar putea vedea Marea Neagră dacă ai fi pe Vârful Omu (2505 m). Ei bine, site-ul carpati.org, explică că nu este posibil așa ceva. Și asta pentru că din punct de vedere matematic nu este posibil. Conform formulei, distanța maximă de la care se poate vedea ceva de pe Vârfu Omu e aprox 180 de km. Numai că Marea Neagră se află la o distanță de 280 de km față de înaltul vârf muntos.

Se poate vedea, însă, Dunărea de pe munte, deoarece se află la 160 de km distanță.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: