Redactia.ro
Home » Știri » Cum se face corect un acatist. Ce trebuie să scrii pe el pentru obținerea ajutorului divin

Cum se face corect un acatist. Ce trebuie să scrii pe el pentru obținerea ajutorului divin

Cum se face corect un acatist. Sursă foto: Doxologia

Acatistul este o formă de rugăciune puternică și simbolică în creștinismul ortodox, folosită pentru a cere ajutorul divin. Deși acatistul în sine poate fi rostit de către preot în cadrul slujbelor, el poate fi și înmânat acestuia pentru a pomeni persoanele menționate. Este important să știți cum să scrieți corect un acatist pentru a obține ajutorul divin de care aveți nevoie pentru voi și cei dragi.

Ce este un Acatist?

Un acatist este o rugăciune specială adresată lui Dumnezeu, Fecioarei Maria sau sfinților. Acesta este diferit de un pomelnic, care poate fi oferit și pentru cei trecuți în neființă. Acatistul se dă doar pentru cei vii și este o laudă adusă unui sfânt sau lui Dumnezeu, având scopul de a cere ajutor, protecție și binecuvântare.

Acatistul trebuie scris corect pentru ca rugăciunile să fie cât mai eficiente. Atunci când preotul rostește numele de pe acatist, se crede că are loc o chemare a sfinților și a Duhului Sfânt pentru a ajuta persoanele pomenite. De aceea, este esențial să urmezi anumite reguli și să acorzi atenție detaliilor atunci când întocmești un acatist.

Pașii pentru scrierea corectă a unui Acatist

 1. Numele Preotului: Începe prin a scrie numele preotului care te-a botezat. Acesta este un semn de recunoștință și respect pentru cel care te-a introdus în credința creștină.
 2. Preotul Cununiei: Dacă ești căsătorit, adaugă numele preotului care te-a cununat.
 3. Duhovnicul: Menționează numele duhovnicului tău. Este important să-l incluzi pe cel care te îndrumă spiritual.
 4. Nașii: Scrie numele nașilor de botez și de cununie. Nașii sunt persoanele care te-au sprijinit spiritual în momentele esențiale ale vieții tale.
 5. Familia Apropiată: Continuă cu numele părinților, fraților, socrilor și cumnaților. Familia este un pilon esențial în rugăciunile tale.
 6. Persoana Ta: Adaugă numele tău, urmat de soțul/soția și copiii. Este important să te incluzi pe tine și pe membrii apropiați ai familiei tale.
 7. Rude și Cunoștințe: Include numele finilor de cununie și de botez, bunicilor, unchilor, mătușilor, verișorilor sau altor cunoștințe pe care dorești să le pomenești.

Rugăciune de ajutor către Fecioara Maria

Pe lângă acatist, poți rosti și o rugăciune de ajutor către Maica Domnului. Aceasta trebuie făcută într-o stare de liniște și fără mâhniri interioare, pentru a te putea concentra pe rugăciune și a obține pacea dorită.

„Valuri de patimi mă împresoară; mare necaz şi strâmtorare îmi umplu sufletul, o, întru-tot Sfântă Maică, linişteşte sufletul meu cu pacea Fiului tău şi alungă deznădejdea şi întristarea sufletului meu cu harul Său. Potoleşte furtuna păcatelor mele care mă frig precum un vierme în foc şi stinge-i flăcările.

Umple-mi inima de bucurie, Preacurată Maică, şi împrăştie ceaţa nelegiuirilor mele de la faţa mea, căci acestea mă împresoară şi mă tulbură. Luminează-mă cu lumina Fiului tău. Sufletul meu se simte sfârşit; totul îmi este greu, chiar şi rugăciunea. Iată-mă, rece ca piatra. Buzele mele şoptesc o rugăciune, dar inima mea nu tresaltă. Necazurile m-au împresurat de pretutindenea. Topeşte gheaţa din jurul sufletului meu şi încălzeşte-mi inima cu dragostea ta ..”citește continuarea pe doxologia.ro.

Diferența dintre Acatist și Pomelnic

Deși ambele sunt forme de rugăciune și pomenire, există diferențe esențiale între acatist și pomelnic:

 • Acatistul: Este destinat doar celor vii și este o rugăciune de laudă și cerere către Dumnezeu sau sfinți.
 • Pomelnicul: Poate fi oferit atât pentru cei vii, cât și pentru cei răposați, și este folosit pentru a cere ajutor, binecuvântare sau iertare de păcate.

Exemple de Acatiste populare

 • Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos: Folosit pentru a cere ajutor direct de la Mântuitor.
 • Acatistul Maicii Domnului: Cunoscut pentru puterea sa de a aduce alinare și ajutor în momente de necaz.
 • Acatistul Sfântului Nicolae: Utilizat frecvent pentru a cere protecție și ajutor în călătorii și în probleme financiare.

Scrierea unui acatist este un act de devotament și credință profundă care poate aduce ajutorul divin dorit. Urmând pașii corecți și înțelegând importanța fiecărei părți a acatistului, poți asigura că rugăciunile tale sunt cât mai eficiente. În plus, completând aceste rugăciuni cu devotament și concentrare, poți crea o legătură spirituală mai profundă cu Dumnezeu și sfinții, obținând pacea și alinarea necesare în viața de zi cu zi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: