Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum se încălzeau românii în fața frigului pe vremea lui Ceaușescu? Iernile erau mai aspre în perioada dictaturii 

Cum se încălzeau românii în fața frigului pe vremea lui Ceaușescu? Iernile erau mai aspre în perioada dictaturii 

Cum se încălzeau românii în fața frigului pe vremea lui Ceaușescu? Iernile erau mai aspre în perioada dictaturii 

Iată cum se încălzeau românii în fața frigului pe vremea lui Ceaușescu! Iernile erau mai aspre în perioada dictaturii. 

Cum se încălzeau românii în fața frigului pe vremea lui Ceaușescu? 

Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, iernile în România nu aduceau doar peisaje încărcate de zăpadă, ci și o luptă grea pentru supraviețuire împotriva frigului care pătrundea neinvitat în casele oamenilor. Într-o societate controlată rigid, energia electrică și gazul erau considerate resurse politice, iar oamenii se străduiau să găsească modalități ingenioase de a se încălzi în condiții precare.

Pe lângă nostalgicii care afirmă că „pe vremea lui Ceaușescu era mai bine,” realitatea din acea perioadă era departe de confortul de azi. Într-un context în care energia electrică și gazul erau controlate politic, oamenii erau nevoiți să găsească alternative pentru a face față temperaturilor extrem de scăzute din locuințe.

Cetățenii erau obligați să gestioneze cu maximă atenție energia electrică, termică și gazele naturale

În încercarea de a gestiona eficient resursele, Nicolae Ceaușescu a emis un decret în 1988 prin care cetățenii erau obligați să gestioneze cu maximă atenție energia electrică, termică și gazele naturale. Temperaturile din locuințe variau între 5 și 12 grade Celsius, iar apa caldă era un lux rar, furnizată doar două ore pe zi, adesea neajungând nici măcar la apartamentele de la etajele superioare din cauza lipsei presiunii.

Un aspect notabil era controlul strict al încălzirii și curentului. Era interzis să deții un calorifer electric, iar reșoul clasic sau făcut în perete era principalul sursă de căldură. În încercarea de a face economie, utilajele care consumau energie electrică erau scoase din funcțiune în afara programului de lucru.

Documente descoperite la CNSAS dezvăluie că măsurile autorităților vizau inclusiv unități ale ministerului, penitenciare, fabrici, restaurante și chiar unități cultural-artistice. Milițienii de atunci nu aveau voie să folosească reșouri electrice în unitățile de lucru, iar cotele de consum erau strict alocate.

În aceste condiții, gospodinele deveneau adevărate strategi în lupta împotriva frigului. Cu consumul de energie electrică strict reglementat, aragazul devenea nu doar un aparat de gătit, ci și o sursă esențială de căldură în bucătărie, unde familiile își petreceau cel mai mult timp în sezonul rece.

Cu toate acestea, frigul nu era singura provocare. Intreruperile frecvente ale luminii și livrarea rară a apei calde adăugau oamenilor provocări suplimentare în gestionarea vieții de zi cu zi.

Astfel, cu toate că în prezent mulți români se plâng de condițiile de trai, este important să ne amintim că trecutul nu era întotdeauna mai luminos. Perioada lui Ceaușescu a lăsat în urmă amintiri aspre, unde supraviețuirea în frigul iernii era o adevărată artă, iar fiecare gospodină devenea un maestru al economisirii de resurse într-o lume în care confortul termic era un lux rar.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: