Redactia.ro
Home » Știri » Cum se va lua concediul de odihnă, în 2021? Ce trebuie să facă românii, de acum

Cum se va lua concediul de odihnă, în 2021? Ce trebuie să facă românii, de acum

Concediu de odihnă

Anul 2020 este aproape de final, iar până când acesta se va termina, angajatorii trebuie să stabilească datele pentru concediile de odihnă ale angajaților, potrivit legislației muncii. Este vorba despre liberele din 2021, care trebuie programate încă de pe acum.

Ce trebuie să știi despre concediul de odihnă din 2021

Legislația muncii arată că angajatorii trebuie să se conslute încă de pe acum cu angajații lor în vederea stabilirii de comun acord a concediului de odihnă. Tot legea arată și că salariații sunt obligați să respecte datele care sunt alese acum. În schimb, firma nu este obligată să facă acest lucru.

Așadar, angajatorul este cel care stabilește programările. Totodată, dacă el dorește acest lucru, poate renunța la programările în avans.

Codul muncii arată că efectuarea concediului de odihnă se face“în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor”.

Tot ce trebuie să afli despre concediu de odihnă

Un lucru care trebuie menționat este acela că salariații sunt doar consultați în ceea ce privețte programarea concediului de odihnă, pentru că lucrurile sunt, la finalul zilei, doar la latitudinea firmei anagajatoare. Astfel, părerea și dorința angajatului nu sunt neapărat luate în considerare, dacă firma decide că perioada dorită de el nu este una propice.

Mai mult specialiștii lămuresc că stabilirea concediului de odihnă nu este un acord între cele două părți, adică angajatul și angajatorul, ci este mai degrabă o decizie a firmei cu consultarea muncitorului.

„Din interpretarea textelor de lege observăm că perioada în care un salariat poate să beneficieze de concediu nu face obiectul unui acord al părților, întrucât salariatul este doar consultat, iar angajatorul este cel care stabilește efectiv programarea”, au explicat avocațiiMihai Anghel și Maria Olteanu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: