Redactia.ro
Home » Știri » Program de patru zile lucrătoare în România. Ce prevede Codul Muncii

Program de patru zile lucrătoare în România. Ce prevede Codul Muncii

Patru zile lucratoare

Companiile din România se pot confrunta cu o reducere temporară a activității, din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit Codului Muncii, se poate reduce temporar programul săptămânal de lucru la doar patru zile, iar procedural, angajatorul trebuie să urmeze mai multe reguli.

Program de patru zile lucrătoare în România

Firmele din România se pot confrunta pe parcurs din cauza pandemiei de coronavirus cu o reducere temporară a activității.

Potrivit Codului Muncii art.52, reducerea programului de la cinci zile lucrătoare la patru zile lucrătoare se va face inclusiv cu o reducere temporară corespunzătoare a salariilor.

În cazul reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situației care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unității sau a reprezentanților salariaților, după caz.”, se arată în document.

Așadar, acest lucru ar însemna ca primul pas al procedurii să fie consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților.

Totodată, angajatorul poate stabili reducerea programului săptămânal de lucru prin decizie internă.

Din articolul 52 din Codul muncii înțelegem că da, este suficientă o decizie unilaterală din partea angajatorului. Acesta însă nu trebuie să uite de consultarea prealabilă cu sindicatul sau cu reprezentanții salariaților”, a explicat director economic la CIEL România.

Suspendarea trebuie anunțată cu o zi înainte de data suspendării efective

De asemenea, mai este nevoie și de raporturi în Registrul general de evidență a salariaților. Ziua din săptămână în care salariații nu vin la birou va fi considerată zi de suspendare a contractului, care trebuie anunțată în Revisal.

Suspendarea trebuie anunțată cel târziu cu o zi înainte de data suspendării efective, potrivit Hotărârii Guvernului 905/2017.

Spre final, schimbările de program trebuie reflectate inclusiv în pontajul lunar. În Codul Muncii este prezentat faptul că angajatorul este obligat să țină o evidență a orelor de muncă prestate zilnic, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit de program.

După trecerea perioadei de reducere temporară activității, patronii vor reveni la programul normal de muncă de cinci zile și la plata integrală a salariilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: