Redactia.ro
Home » Știri » Cum se vor acorda alocațiile. Propunerea venită din partea guvernanților

Cum se vor acorda alocațiile. Propunerea venită din partea guvernanților

Cum se vor acorda alocațiile

Un nou proiect legislativ ce vizează modificarea modalității de acordare a alocațiilor pentru copii a fost adoptat tacit de Senat, inițiativa aparținând PSD și fiind menită să simplifice procesul de obținere a acestui sprijin financiar de stat pentru minori. În prezent, aproximativ 3.600.000 de minori din România beneficiază de alocații, cu o medie de aproximativ 340 de lei per beneficiar, sumele totale depășind 1,224 miliarde de lei în martie 2024, conform Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

Ce acte trebuie să facă

Până în prezent, procedura de acordare a alocațiilor implica depunerea unei cereri complete, însoțită de documentația necesară, care includea originalul și copia certificatului de naștere al copilului, actul de identitate al reprezentantului legal (părinte sau tutore), precum și alte documente justificative care să ateste situația juridică a copilului față de reprezentantul său legal. Flaviu Cozuc, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, a subliniat importanța acestor documente în procesul de acordare a alocațiilor.

Până la ce vârstă se vor plăti alocațiile

Alocațiile sunt acordate tuturor minorilor cu vârsta de până la 18 ani, precum și tinerilor care continuă să fie școlarizați până la absolvirea liceului sau a școlii profesionale, chiar și după împlinirea vârstei de 18 ani.

De asemenea, tinerii cu dizabilități care urmează un program de învățământ preuniversitar pot beneficia de alocații până la vârsta de 26 de ani. Conform datelor ANPIS, în martie 2024 erau 3.639.314 minori care beneficiau de aceste alocații, cu cele mai multe cazuri înregistrate în București, Iași, Suceava, Constanța, Bacău și Cluj. Suma medie plătită pe beneficiar varia, având cea mai mare valoare în județele Botoșani, Ilfov, Caraș-Severin și Cluj.

Când se vor plăti alocațiile

Schimbarea majoră propusă de noul proiect legislativ este ca alocațiile să fie plătite începând cu ziua nașterii copilului, în loc de luna imediat următoare, cum se procedează în prezent. Această modificare are scopul de a asigura egalitatea în drepturi între copii, indiferent de data nașterii lor în cadrul unei luni calendaristice. „Ținând cont de prevederile constituționale referitoare la egalitatea în drepturi și garantarea alocației de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua nașterii copilului. Practic, dacă un copil s-a născut pe 1 iunie, iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocația cu data de 1 iulie, ceea ce privează copilul de aproape o lună de zile de a beneficia în condiții de egalitate de dreptul la alocație de stat”, a explicat deputatul PSD Vasilică Toma, inițiatorul proiectului.

Propunere supusă votului

Această propunere legislativă urmează să fie supusă votului în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz. Dacă va fi aprobat, acest proiect ar putea simplifica semnificativ procedurile administrative pentru familiile beneficiare și ar asigura o mai bună echitate în distribuirea alocațiilor.

În contextul social și economic actual, aceste alocații reprezintă o formă esențială de sprijin pentru familiile cu copii, contribuind la reducerea poverii financiare și la asigurarea unui nivel adecvat de trai pentru minori. Schimbările propuse sunt văzute ca un pas necesar în adaptarea sistemului de sprijin social la nevoile reale ale familiilor și reflectă o abordare mai justă și mai eficientă a politicilor de protecție socială din România.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: