Redactia.ro
Home » Știri » Cum se zice corect: „adidași” sau „pantofi sport”?

Cum se zice corect: „adidași” sau „pantofi sport”?

Cum se zice corect: „adidași” sau „pantofi sport”? Poate v-ați întrebat și voi și poate aveți această mare dilemă. Cert este că mulți români folosesc greșit cuvintele. Iată detalii!

Cum se zice corect: „adidași” sau „pantofi sport”?

In terminologia lingvistica, eponimele au trei intelesuri, printre care si acela de „termen derivat de la nume proprii”. Cuvântul „adidas” se încadrează aici foarte bine.

Folosirea termenului „adidas” a iscat o serie de comentarii de-a lungul vremii și foarte mulți români folosesc termenul de „adidași” atunci când spun că și-au achiziționat sau că poartă încălțăminte sport.

Cuvantul „adidas” face parte din categoria de eponime care a derivat dintr-un nume propriu, desemnand initial pantofii de sport marca Adidas (de la numele unui cizmar german – Adolphe Dassler). Cu timpul, termenul acesta s-a generalizat devenind substantiv comun, iar potrivit DEX, inseamnă acum „orice tip de incălțăminte sportivă”.

Prin urmare, chiar dacă sună ciudat, dacă spui că ți-ai cumpărat „adidasi Nike, Puma etc” nu greșești, pentru că aceste asocieri sunt acceptate in limba. De altfel, dictionarele redau dublul sens al termenului – substantiv comun/substantiv propriu. Prin urmare, in enunturile din titlu ambele variante sunt corecte.

Iată un alt exemplu. Cuvantul „xerox”, provenit de la numele primei companii de multiplicat Xerox Corporation. Din hipercorectitudine, multi sunt inclinati sa creada ca termenul „xerox” este impropriu folosit cu sensul de „copie” sau „copiator”, insa, la fel ca in cazul lui „adidas”, cuvantul s-a impus in limba ca substantiv comun.

Cum a luat naștere compania Adidas

Adolphe Dassler a fost un antreprenor german și fondatorul companiei Adidas. S-a născut pe 3 noiembrie 1900 în Herzogenaurach, Germania. A fondat compania Adidas în 1949, alături de fratele său, Rudolf Dassler. Numele Adidas este o combinație a poreclii lui Adolphe, „Adi”, și a primei litere a numelui de familie, „Das” de la Dassler.

Adolphe Dassler a avut o contribuție semnificativă la industria sportului și a adus inovații în designul și tehnologia încălțămintei sportive. Adidas a devenit rapid un brand cunoscut și respectat în întreaga lume, oferind produse de înaltă calitate pentru sportivi și entuziaști ai sportului.

Adolphe Dassler a decedat în 1978, dar moștenirea sa continuă prin brandul Adidas, care rămâne unul dintre cei mai importanți producători de echipament și încălțăminte sportivă la nivel global.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: