Redactia.ro
Home » Știri » Cum vei putea obține o nouă zi liberă de la stat? O pot solicita și bugetarii şi cei de la privat

Cum vei putea obține o nouă zi liberă de la stat? O pot solicita și bugetarii şi cei de la privat

Zi liberă pentru elevi chiar după începerea școlii! Perioadele de vacanță ale elevilor în anul școlar 2023-2024

Iată cum vei putea obține o nouă zi liberă de la stat! O pot solicita și bugetarii şi cei de la privat!

Cursuri de prim ajutor pentru angajați

Românii ar putea beneficia de o nouă zi liberă grație unui proiect de lege inițiat de Uniunea Salvați România (USR) și depus recent la Senat. Proiectul, propus de deputatul Alin Apostol, are două componente importante: predarea educației de prim ajutor și acordarea unei zile libere pentru angajații care urmează cursuri de prim ajutor.

Această inițiativă vine în urma unei tragedii care a avut loc în Cluj, unde o elevă a pierit înecată cu un jeleu. Scopul proiectului este de a oferi românilor cunoștințe solide în domeniul primului ajutor, în vederea reducerii numărului de tragedii și creșterii siguranței în comunitate.

Prin primul proiect de lege, USR propune introducerea predării educației de prim ajutor în școli. Aceasta ar oferi elevilor posibilitatea de a învăța competențe esențiale pentru acordarea primului ajutor în situații de urgență. Astfel, ei ar putea deveni membri activi ai societății, capabili să ofere ajutor în cazul unor incidente neașteptate și să salveze vieți.

„Educația de prim ajutor salvează vieți. Este primul pas pe care îl putem face – să pregătim generațiile viitoare să fie pregătite. 

De când am preluat mandatul, lucrez pentru a introduce Educația de prim ajutor în școlile noastre. Îmi doresc ca toți copiii să fie pregătiți să acorde ajutor în situații-limită. 

Să poată salva vieți dacă situația o cere. Dar, pentru asta, trebuie ca Educație de prim ajutor să fie o materie atractivă, predată de specialiști cu pregătire psihopedagogică și cu o bază practică. 

Copiii au nevoie să înțeleagă, să vadă, să exerseze, nu să învețe pe de rost”, declară deputatul USR Alin Apostol, potrivit Antena 3 CNN.

Cum vei putea obține o nouă zi liberă de la stat

Cel de-al doilea proiect depus de USR are ca obiectiv acordarea unei zile libere pentru angajații care doresc să participe la cursuri de prim ajutor. Astfel, aceștia ar avea posibilitatea să se pregătească în mod adecvat pentru a acorda ajutor în situații de urgență și ar putea face față cu mai multă încredere și competență unor astfel de situații. Propunerea USR prevede ca angajatorii să poată deconta zilele libere acordate angajaților direct din impozitul pe profit, facilitând astfel participarea acestora la cursuri și stimulând angajatorii să promoveze o cultură a primului ajutor în rândul personalului.

Proiectul de lege susține că angajații pot urma cursurile de prim ajutor în cadrul instituțiilor, asociațiilor, organizațiilor neguvernamentale sau persoanelor juridice autorizate să organizeze și să desfășoare astfel de cursuri conform legislației în vigoare. Prin aceasta, se asigură calitatea pregătirii și oportunitatea de a învăța de la experți în domeniu.

Inițiativa USR a fost dezvoltată în urma consultărilor cu experți în prim ajutor din partea Crucii Roșii, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Consiliului Național al Elevilor și Administrației Prezidențiale. Astfel, proiectul reflectă preocuparea și implicarea comunității în promovarea cunoștințelor de prim ajutor și în crearea unui mediu mai sigur pentru cetățeni.

„70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii. 

Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situația producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, precizează Alin Apostol, conform aceleași surse.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: