Redactia.ro
Home » Știri » Cum vor funcționa companiile din România controlate sau deținute de ruși. Ce măsuri au luat autoritățile

Cum vor funcționa companiile din România controlate sau deținute de ruși. Ce măsuri au luat autoritățile

companii

Companiile din România controlate sau deținute de entităţi supuse sancţiunilor împotriva Rusiei pot funcţiona, dar supravegheate de stat.

Guvernul a adoptat joi, 9 iunie, o serie de măsuri care să asigure continuarea regimului sancţionatoriu al Uniunii Europene, aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, fără a prejudicia activitatea unor companii din România şi, implicit, locurile de muncă din aceste companii, transmite digi24.ro.

Mii de locuri de muncă afectate

Se introduce posibilitatea de instituire a unui mecanism de control care să furnizeze garanţii că persoana juridică asupra căreia se aplică sancţiunile nu poate avea acces la fonduri sau resurse economice ale entităţii deţinute sau controlate, potrivit unui comunicat al Guvernului României.

„Izbucnirea conflictului militar din Ucraina a adus atingeri foarte importante asupra echilibrului economic din România, dar şi din multe alte state din Europa. În contextul impunerii unor sancţiuni la nivel UE asupra companiilor cu acţionariat rusesc, lanţul economic din România a fost impactat indirect, astfel că se pune problema protejării firmelor din acest lanţ care nu se supun sancţiunilor, dar mai ales se pune problema protejării a mii de locuri de muncă.

Un exemplu este industria metalurgică unde sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, un altul – industria auto unde se estimează că pot fi afectate 5.000 de locuri de muncă din aproximativ 200.000, în prezent. Obiectivul nostru constă în reducerea riscului de pierdere a locurilor de muncă pentru aceşti salariaţi şi evitarea creşterii şomajului. Trebuie să ne adaptăm şi să luăm măsuri cât mai rapid posibil pentru a evita crize în lanţ”, a explicat Florin Spătaru, ministrul Economiei, într-un comunicat de presă.

Companiile vor fi controlate de statul român

Executivul României permite, cu sprijinul UE, instituirea unui set eficient de garanţii, care să asigure că regimul de sancţiuni al Uniunii Europene nu este prejudiciat, iar companiile din România să îşi poată continua activitatea.

Astfel, se introduce un supraveghetor desemnat de stat pentru aceste companii. Acesta va putea participa la şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor, asociaţilor, consiliului de administraţie şi alte asemenea şedinţe privind managementul companiei, în calitate de observator; va avea acces în toate locaţiile în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi la toate documentele primite de persoana juridică, respectiv documente financiar-contabile, juridice şi alte documente care privesc activitatea economică.

Statul va desemna un supraveghetor

Supraveghetorul desemnat va fi remunerat cu o indemnizaţie la nivelul maxim stabilit pentru membrii Consiliului de Administraţie sau la nivelul maxim al salariului persoanelor cu funcţie de conducere, dar nu mai puţin de 10.000 lei, brut.

Printre obligaţiile supraveghetorului se află: monitorizarea activităţii persoanei juridice în vederea identificării oricăror indicii rezonabile cu privire la derularea oricăror operaţiuni cu persoane şi/sau entităţi desemnate şi informarea autorităţii competente şi Ministerului Economiei de fiecare dată când există suspiciuni privind nerespectarea regimului sancţiunilor, potrivit comunicatului Ministerului Economiei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: