Redactia.ro
Home » Știri » Cum vrea Guvernul să modifice Pilonul II de pensii. Comisioane tăiate și noi sancțiuni

Cum vrea Guvernul să modifice Pilonul II de pensii. Comisioane tăiate și noi sancțiuni

Noi schimbări legate de pensiile românilor. ​Guvernul vrea să elimine comisioanele percepute de administratorii fondurilor de pensii pe contribuțiile plătite de cei 7,8 milioane de români în Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) și Pilonul III (pensii private facultative), pe motiv că ar genera o diminuare nejustificată a pensiei private, arată un proiect de ordonanță de urgență lansat luni în consultare publică.

Schimbări la pensiile românilor

Printr-un proiect de ordonanță, comisionul pe care românii îl plătesc direct din contribuție ar urma să dispară, iar administratorii fondurilor vor fi verificați de un comitet special atunci când investesc banii participanților.

Cum vrea Guvernul să modifice Pilonul II de pensii

În prezent, veniturile celor 7 administratori de pensii private care gestionează active de peste 92,4 miliarde de lei doar la Pilonul II vin dintr-un comision de administrare a acestor active, constituit din 2 surse:

  • deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 0,5% și
  • deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună.

Reprezentanții fondurilor de pensii spun că schimbările vor aduce și mai multă birocrație

Ce spun reprezentanții fondurilor de pensii, care administrează banii virați de peste 7 milioane de români. Aceștia consideră că schimbările privind pensiile aduc mai multă birocrație.

Mihai Bobocea, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România, a declarat pentru știrile PRO TV: ”Sunt din păcate foarte puține lucruri venite în sprijinul participanților – respectiv digitalizarea operațiunilor. Un aspect pozitiv față de prevederile existente, moștenitorii participanților la Pilonul 2 care, din păcate decedează, vor putea încasa banii cuveniți din urma moștenirii în contul personal, deci sub formă de cash, nu în contul de Pilon 2, cum era prevăzut până acum”.

USR solicită Guvernului să renunțe la OUG privind Pilonul 2 de pensii

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: