Redactia.ro

Curs valutar BNR 10 iunie 2019. Câți lei va costa un euro astăzi

Curs valutar BNR 10 iunie 2019. Câți lei va costa un euro astăzi

Curs valutar BNR 10 iunie 2019. Până la publicarea noilor cotații la monedele euro, dolar, liră sterlină, redacția.ro va prezenta cursul de vineri, 7 iunie.

Curs valutar BNR 10 iunie 2019 pentru EURO

Euro începe această săptămână cu valoarea de 4.71 lei, aproape de cursul anunțat vineri de Banca Națională a României.

De asemenea valoarea este apropiată de cel mai mic nivel înregistrat de euro, joi, 6 iunie, din ultimele patru luni și jumătate.

Maximul istoric în faţa leului a fost înregistrat pe 25 ianuarie 2019 când BNR a anunţat un curs de 4,7648 lei/euro.

Curs valutar BNR 10 iunie 2019 pentru Dolar

Potrivit BNR, dolarul scade la 4.17 lei, față de 4.18 lei, cursul anunțat vineri de Banca Națională a României. Atunci dolarul a atins cel mai mic nivel în fața leului din ultimele două luni și jumătate.

Maximul istoric în faţa monedei naţionalea fost atins pe 28 decembrie 2016.

Vineri, Banca Națională a României a anunțat că lira sterlină a ajuns la 5.3310 lei, iar francul elvețian a ajuns la valoarea de 4.2121 lei.

ROBOR

În Monitorul Oficial, indicele ROBOR va fi înlocuit cu IRCC la programele „Prima casă”, „Prima mașină” și „Investește în tine”.

Hotărârea care prevede utilizarea indicelui dereferință pentru creditele acordate consumatorilor, se va compune din rata dobânzii. Aceasta va fi stabilită pe baza indicelui de referință pentru creditele acordate consumatorilor. plus comisionul de gestiune datorat FNGCIMM și recuperat de la beneficiar.

Cum se stabilește cursul valutar BNR

Rolul Băncii Centrale este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe piaţa valutară şi pe cea monetară interbancară.

Asta în condiţiile în care noile măsuri intrate în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe, astfel încât se caută noi niveluri de echilibru.

În luna ianuarie Banca Națională a României a anunțat un curs de referință de 4,67 lei/euro, 4,05 lei/dolar, 4,15 lei/franc elevețian.

A fost pentru prima dată când euro atinge cea mai mare valoare din istorie în fața monedei naționale.

Cursul valutar este stabilit pentru toate monedele de circulație internațională, iar cele de interes sunt euro, dolar, lira, lira elvețiană.

Fiecare curs este comunicat de Banca Nașională a României în fiecare zi bancară, în jurul orei 13. Acesta este valabil pentru ziua următoare, implicit pentru toate tranzacțiile care urmează să fie făcute în ziua următoare.

Citește și:Curs valutar 6 iunie 2019. Câți lei costă un euro astăzi