Elena Udrea, fost ministru al Turismului, continuă să-și ispășească pedeapsa de șase ani de închisoare la Penitenciarul Târgșor, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, pentru a opta oară, cererea de revizuire a sentinței în dosarul „Gala Bute”.
Cererea a fost bazată pe un document emis de SRI, conform căruia ancheta ar fi avut la bază denunțuri false. În pofida acestei argumentații, completul de cinci judecători a considerat apelul nefondat, menținând decizia definitivă. Udrea, încarcerată din iunie 2022 după extrădarea din Bulgaria, a ispășit deja o treime din pedeapsă.
Elena Udrea a cerut revizuirea condamnării
Cererea de revizuire depusă de Elena Udrea invoca un document al Serviciului Român de Informații, care ar susține că fosta ministră ar fi fost condamnată pe baza unor denunțuri false. Dacă cererea ar fi fost admisă, fostul Ministru al Turismului ar fi putut părăsi penitenciarul, însă completul de judecători a respins această posibilitate. Deși doi magistrați au avut opinie separată, susținând admiterea cererii, decizia majoritară a stabilit caracterul nefondat al solicitării.
Din completul de judecată au făcut parte judecători cu cazuri controversate, precum Lia Savonea, cunoscută pentru decizii privind anularea unor condamnări de mare rezonanță, și Mihail Udroiu, fost consilier al Alinei Bica, asociată de asemenea cu Elena Udrea.
Elena Udrea a fost condamnată definitiv în 2018 la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu. Înainte de pronunțarea sentinței, fostul Ministru al Turismului a fugit din țară, ajungând în Costa Rica, unde a cerut azil politic. După decizia Curții Constituționale a României privind nelegalitatea compunerii completurilor de cinci judecători, ea a fost eliberată din arest, însă sentința a fost menținută ulterior.
Detalii despre dosarul „Gala Bute”
Dosarul „Gala Bute” a fost trimis în instanță de DNA în aprilie 2015, implicând acuzații grave de corupție. Potrivit procurorilor, Elena Udrea a coordonat un sistem prin care apropiații săi, printre care Tudor Breazu, Ana Maria Topoliceanu și Gheorghe Nastasia, au primit sume de bani de la firme care căutau să-și asigure plata lucrărilor finanțate de Ministerul Turismului.
Banii obținuți din acest sistem au fost direcționați fie către Elena Udrea, fie către alte persoane sau entități, precum Organizația PDL București sau Rudel Obreja, organizatorul galei de box în care Lucian Bute și-a apărat titlul mondial. Ancheta a stabilit un prejudiciu de aproximativ trei milioane de euro.
Pe lângă Elena Udrea, alți inculpați au primit diverse sentințe:
- Tudor Breazu: 3 ani de închisoare cu executare.
- Gheorghe Nastasia: 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
- Ana Maria Topoliceanu: 3 ani de închisoare cu suspendare.
- Ștefan Lungu: 1 an și 6 luni cu suspendare.
- Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzațiile aduse.
Elena Udrea a fugit din țară
După condamnarea din 2018, Elena Udrea a părăsit România, refugiindu-se în Costa Rica. Ea a susținut că beneficiază de statut provizoriu de refugiat politic, însă autoritățile din Costa Rica au arestat-o ulterior. După revenirea în România, aceasta a fost încarcerată în Penitenciarul Târgșor. În aprilie 2022, înainte de condamnarea definitivă, fostul Ministru al Turismului a încercat să fugă din țară, fiind reținută în Bulgaria, lângă granița cu Grecia.