Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur de 4,9 grade s-a produs seara trecută. Care au fost zonele afectate

Cutremur de 4,9 grade s-a produs seara trecută. Care au fost zonele afectate

Cutremurele cu magnitudinea de peste 4 grade Richter din România. Unde și când au avut loc

Un cutremur de aproape 5 grade pe scara Richter s-a produs în această seară, stârnind îngrijorare, dar și interes în rândul publicului și al specialiștilor din domeniul seismic. Potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCFDP), acest eveniment seismic a avut loc sâmbătă, 10 februarie 2024, fiind parte a unei activități seismice intense în această zi.

Din păcate, se pare că nu doar Afganistanul a fost afectat de un cutremur. Mai multe țări au resimțit o mică panică la orele târzii ale zilei de 10 Februarie.

Cutremur de 4,9 grade

Specialiștii de la INCDFP au furnizat primele informații cu privire la acest seism, indicând că magnitudinea acestuia a fost de aproape 5 grade. Seismul a fost înregistrat în Afganistan, la ora locală 19:44, iar efectele sale au fost resimțite și în alte țări din regiune.

„În ziua de 10 Februarie 2024, la ora 19:44:48 (ora locală a României), s-a produs în HINDU KUSH REGION, AFGHANISTAN un cutremur mediu cu magnitudinea mb 4.9, la adâncimea de 140.0 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 40km E de Taloqan, 78km E de Khanabad.”, sunt informațiile transmise de INCFDP.

În ultimele ore, așa cum menționam și anterior, au fost înregistrate și alte evenimente seismice semnificative. Printre acestea, s-a evidențiat un cutremur de 2,5 grade în Serbia și unul de magnitudine 4,4 în sudul Italiei, aproape de orașele Castellammare di Stabia, Salerno și Napoli, generând preocupare, dar și puțină îngrijorare în rândul populației locale.

România nu a scăpat de cutremure

Și România a fost afectată de activitatea seismică, înregistrând însă un cutremur de intensitate slabă. Epicentrul acestuia s-a situat în zona Vrancea, la o adâncime de aproximativ 73,9 kilometri. Cu toate că magnitudinea sa a fost redusă, cutremurul a fost resimțit în mai multe orașe din țară, printre care Focșani, Sfântu-Gheorghe, Buzău, Brașov, Bacău și Bârlad. Odată cu apariția acestor evenimente seismice, este important ca populația să fie conștientă cu privire la măsurile de siguranță și prevenire în caz de cutremur.

„În ziua de 10 Februarie 2024 la ora 05:29:04 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 73.9km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38km V de Focsani, 72km E de Sfantu-Gheorghe, 72km N de Buzau, 87km E de Brasov, 87km S de Bacau, 89km SV de Barlad.”, au mai transmis cei de la INCFDP

Autoritățile și instituțiile de specialitate recomandă pregătirea unui plan de evacuare în caz de urgență, precum și identificarea zonelor sigure din locuință sau din mediul de lucru. De asemenea, este esențial să se acorde atenție informațiilor furnizate de instituțiile de monitorizare seismică și să se rămână calmi și precauți în situații de criză. Monitorizarea activității seismice și conștientizarea riscurilor asociate cutremurelor reprezintă aspecte vitale în protejarea vieții și a proprietăților. Prin urmare, este crucial ca atât autoritățile, cât și populația să fie implicate activ în promovarea culturii seismică și în implementarea măsurilor preventive adecvate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: