Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur în România de Sfânta Maria! Ce magnitudine a avut și unde a putut fi resimțit

Cutremur în România de Sfânta Maria! Ce magnitudine a avut și unde a putut fi resimțit

România a fost cutremurată în această dimineață în urma unui seism care i-a luat prin surprindere pe unii locuitori. Totul a avut loc în jurul orei 05:03, fără să facă prea mari pagube, după cum anunță chiar specialiștii.

Nu este pentru prima dată când România este vizată de cutremure. Aproape săptămânal astfel de seisme au loc în țara noastră, unele mai puternice, care pot zgudui casele destul de bine, iar altele mai puțin puternice, care nici nu se simt uneori.

A fost cutremur în România

În această dimineață, buzoienii au fost cei care au simțit intensitatea cutremurului de 3,5 pe scara Richter, după cum reiese din anunțul făcut de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Zona seismică Vrancea este cunoscută la noi în țară, deoarece acolo au loc mai multe cutremure periodic.

„În ziua de 15.08.2023, 05:03:31 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZĂU un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.5, la adâncimea de 129.9 km. Cutremurul s-a produs la 53km V de Focșani, 58km NV de Buzău, 62km SE de Sfântu-Gheorghe, 69km E de Brașov, 83km NE de Ploiești”, a fost anunțul făcut de INCDFP.

Ce este zona seismică Vrancea

Zona seismică Vrancea este faimoasă pentru faptul că produce cutremure adânci și puternici, numite cutremure vrâncene. Aceste cutremure sunt asociate cu o falie seismică adâncă, numită „Falia Vrancea”, care se află la aproximativ 180 km sub suprafața Pământului. Acest tip de cutremur adânc este unic în Europa și poate avea efecte devastatoare în regiuni largi.

Datorită adâncimii la care se produc, cutremurele vrâncene pot avea efecte resimțite la suprafața Pământului într-o zonă extinsă, inclusiv în țări vecine precum Moldova, Ucraina și Bulgaria. Acest lucru face ca zona seismică Vrancea să fie deosebit de importantă din punct de vedere seismic pentru întreaga regiune.

Pentru a face față riscului seismic din zona Vrancea și pentru a proteja populația și infrastructura, România a dezvoltat norme de construcție și reguli de siguranță seismică ridicate pentru clădiri și structuri. De asemenea, au fost implementate sisteme de monitorizare seismică pentru a detecta în timp real activitatea seismică și a lua măsuri de avertizare și pregătire în caz de cutremur.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: