Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur în România. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe

Cutremur în România. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe

Cutremur în România

Cutremur în România. Potrivit seimologilor, noaptea trecută a avut loc un cutremur în zona seismică Vrancea. Magnitudinea seismului a fost de 2,7 grade pe scara Richter, la adâncimea de 38 km.

Cutremur în România. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizia Pământului a anunțat că noaptea trecută a avut loc un cutremur. Conform seismologilor, cutremurul a avut magnitudinea de 2,7, în zona Vrancea. Seismul s-a produs la adâncimea de 38 km, la ora locală 03.34.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 82km S de Bacau, 85km NV de Galati, 93km NV de Braila, 118km E de Brasov, 130km NE de Ploiesti, 152km S de Iasi, 174km NE de Bucuresti, 187km SV de Chisinau, 206km NE de Pitesti, 219km NV de Constanta

Când va avea loc următorul mare cutremur în România. Gheorghe Mărmureanu a făcut anunțul

Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a vorbit despre producerea unui cutremur devastator în România. Specialistul a ținut să liniștească populația. „Există o anumită distanţă în timp, egală pentru toate. Urmează ca marele cutremur să fie după 2040. Asta este. Există o realitate fizică. Dacă socotim 64 de ani de la cutremurul din 1977 rezultă 2041. Acesta este marele cutremur care poate fi în Vrancea. Nu o spun eu, asta rezultă din calcule. Nu poate fi un cutremur mai devreme, dar nu aş vrea să fiu director atunci la institutul pe care îl conduc acum”, a spus la Focşani Gheorghe Mărmureanu, potrivit vrancea24.ro.

Studiul specialistului asupra viitorului cutremur a fost bazat pe calcule istorice despre marile seisme, care arată că cele mai mari cutremure provenite din zona Vrancea au avut loc la intervale de 37 de ani, 64 de ani sau 102 ani. „A fost cel din 1738, apoi, la fix 100 de ani a urmat cel din 1838, ulterior cel din 1940. Uitați-vă că cele mai mari trei cutremure au avut loc la 100 de ani. Pe lângă acestea, au mai fost și altele, cum este cel din 1802, cel mai mare posibil de la noi, cu epicentrul în Vrancea, și cu o magnitudine de 7,9 grade, care s-a simțit de la Moscova până la Cairo. Aș vrea ca următorul mare cutremur să fie foarte adânc”, a declarat seismologul pentru Gândul.

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din 1977

Cutremurul din 1977 a rămas în amintirea românilor ca fiind unul dintre cele mai devastatoare cutremure produse vreodată la noi în țară. Pagubele au fost uriașe, iar victimele au fost numeroase. Într-un interviu exclusiv pentru Redacția.ro, Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre seismul din 1977. Cutremurul din 4 mai 1977 i-a surprins pe specialiștii INFP, care nu aveau echipamente de alarmare și care nu se așteptau la un seism atat de mare, de 7.2 grade.

„Institutul Național pentru Fizica Pământului înregistrează orice cutremur și nu numai din România, ci și din țările internaționale. Rețeaua seismică pe care România o are în prezent este foarte bună pentru că am făcut-o împreună cu Statele Unite și toată rețeaua este automatizată. Rețeaua seismică înregistrează orice mișcare seismică, nu doar cutremur. Așadar, nu au fost înregistrate mai multe seisme decât în mod normal, înainte de a se produce cutremurul din 1977.”, a spus specialistul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: