Redactia.ro

Cutremur în Vrancea. Ce magnitudine a înregistrat seismul

Cutremur

Cutremur în Vrancea. Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter a avut loc vineri, la ora 02.11, în județul Vrancea.

Cutremur în Vrancea. Ce magnitudine a înregistrat seismul

Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, vineri, la ora 02.11 s-a produs un cutremur de 4 grade pe scara Richter în județul Vrancea. Seismul a avut loc la adâncimea de 129 de kilometri. Orașele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt Nehoiu, Odobești, Covsna, Buzău și Râmnicu Sărat.

Cele mai puternice cutremure din 2018

În aceeași zonă a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 4.6 pe Richter, iar unul fiind înregistrat în data de 14 martie în județul Vrancea. Cele două sesime sunt cele mai puternice din anul 2018. Anul trecut în luna mai au avut loc 11 cutremure cu magnitudinea între 2 și 4.6 pe scara Richter, iar cele mai multe fiind înregistrate în Județul Vrancea. Cel mai mare cutremur din țară a fost înregistrat pe 8 februarie 2017, în județul Buzău și a avut o magnitudine de 5 grade pe scara Richter.

Efectele unui cutremur depind de mai mulţi factori

Efectele unui cutremur depind de mulți factori, cum ar fi distanța de la epicentru și condițiile locale de teren. În luna februarie a anului 1977 a luat fiinţă Centrul pentru Fizica Pământului , prin comasarea Departamentului de Seismologie din cadrul Institutului de Geologie şi Geofizică a României. Cu laboratorul de Geodinamică din cadrul Academiei Române. În urma Hotărârii de Guvern nr. 48 din 12.02.1994 , CFP a fost transformat în Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Iar prin Hotărârea de Înfiintare nr. 1313 din 25.11.1996, acesta a devenit Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Câteva reguli care trebuie respectate în caz de cutremur

Potrivit Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul pentru situații de urgență, clădirile trebuie părăsite cu calm, fără a lua lucruri inutile. Drumul spre ieșire trebuie să fie verificat cu grijă, pentru a se evita, expunerea la pericol.

Trebuie prevenită rănirea provocată de căderea tencuielilor, la ieșirea din clădire cu ajutorul unui scaun ori alt obiect protector. În caz că ieșirea este blocată, trebuie să se acționeze fără panică fără deblocarea acestora. Dacă ușile nu pot fi deschise, se recomandă spargerea geamului, utilizând un scaun.

Citeste si:Bărbat filmat cu toporul în mână într-un microbuz școlar, în Bistriţa

Loading...