Redactia.ro
Home » Stil de viață » Dacă observi asta pe unghiile tale, fă-ți un control la tiroidă

Dacă observi asta pe unghiile tale, fă-ți un control la tiroidă

Dacă știi unde să te uiți, unghiile tale dețin cheia pentru cât de sănătoasă este o parte vitală a corpului tău. Potrivit medicilor, dacă observați ceva anume pe unghiile dumneavoastră, ar trebui să vă faceți un consult la tiroidă sau ficat. Iată detaliile! 

Unghiile pot indica anumite boli

Dacă observați o decolorare albă pe unghii, ar putea fi un semn de onicolită. Experții spun că această decolorare, numită și unghiile lui Plummer, este o afecțiune medicală comună care „apare atunci când unghiile se desprind de patul unghial de sub ele”.

Această separare are ca rezultat, de obicei, o decolorare albă. În timp ce unghia devine cel mai frecvent albă „din cauza prezenței aerului”. Specialiștii notează că unghia poate deveni, de asemenea, maro sau verde dacă este infectată din cauza onicolizei.

Onicoliza poate fi un indiciu timpuriu că aveți o boală tiroidiană

În timp s-a determinat faptul că onihioliza poate fi asociată cu boala tiroidiană, în special cu hipertiroidismul. Aceasta este o afecțiune în care tiroida este hiperactivă și produce mai mulți hormoni tiroidieni decât are nevoie organismul dumneavoastră, conform experților de la o rețea private de sănătate. 

Alte simptome ale hipertiroidismului includ slăbiciune musculară, bătăi rapide și neregulate ale inimii, pierdere în greutate și schimbări de dispoziție. 

„Orice onicoliză inexplicabilă ar trebui să determine clinicianul să investigheze clientul pentru hipertiroidism asimptomatic”, afirmă cercetătorii în raport.

Specialiștii în medicină internă afirmă că onicoliza poate rezulta și din hipotiroidism care este afecțiunea opusă, în care tiroida este subactivă și nu produce suficienți hormoni tiroidieni pentru organism. 

Dacă aveți, de asemenea, „creștere în greutate neașteptată, oboseală semnificativă, perioade menstruale ratate și probleme cu părul”, ar trebui să vă verificați pentru hipotiroidism. 

Alte probleme legate de unghii pot semnala, de asemenea, afecțiuni periculoase

Medicii mai spun că onicolisul nu este însă singura problemă a unghiilor asociată cu boala tiroidiană. Pe lângă decolorarea albă, puteți observa, de asemenea, că unghiile sunt groase, uscate și fragile, precum și că se sfărâmă sau se rup ușor.

De asemenea, unghiile tale pot începe să crească mai încet sau mai repede decât în mod normal și ar putea „să se curbeze în sus din cauza unui vârf de deget umflat și a pielii îngroșate din jurul unghiei”.

Glanda tiroidă afectează diverse țesuturi și organe din tot corpul, ceea ce înseamnă că o boală tiroidiană netratată poate afecta multe părți diferite ale corpului tău.

În cazul hipertiroidismului, este posibil să aveți mai multe probleme cardiace, „cum ar fi să aveți o tulburare de ritm cardiac numită fibrilație atrială, care crește riscul de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă congestivă”. 

De asemenea, puteți fi mai predispus la oase slăbite, precum și la ochi bulbucați, roșii sau umflați. Hipertiroidismul poate duce, de asemenea, la „criză tiroidiană”, care este o afecțiune rară, dar care poate pune viața în pericol, spun aceeași specialiști.

Între timp, hipotiroidismul poate afecta, de asemenea, inima și poate fi asociat cu un risc crescut de boli de inimă și insuficiență cardiacă. Boala tiroidiană hipoactivă netratată poate duce, de asemenea, la depresie severă, scăderea stării mentale, hipotermie și alte simptome legate de încetinirea funcției în mai multe organe”. Iar pentru mai multe modalități de a-ți măsura sănătatea, Dacă nu poți face asta în 90 de secunde, inima ta este în pericol, spune un studiu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: