Redactia.ro
Home » Știri » Datele medicale ale pacienților morţi nu mai sunt confidențiale. O nouă lege le permite rudelor să aibă acces la dosarele medicale

Datele medicale ale pacienților morţi nu mai sunt confidențiale. O nouă lege le permite rudelor să aibă acces la dosarele medicale

Datele medicale ale pacienților morţi nu mai sunt confidențiale. O nouă lege le permite rudelor să aibă acces la dosarele medicale

Datele medicale ale pacienților morţi nu mai sunt confidențiale. Este oficial! O nouă lege le permite rudelor unei persoane moarte să aibă acces la dosarele medicale!

Datele medicale ale pacienților morţi nu mai sunt confidențiale

O nouă lege, promulgată la începutul acestei luni prevede ca, de acum, rudelor unei persoane moarte să li se permită accesul la documentele medicale, considerate până acum date confidențiale ale pacientului:

„La articolul 24, care face referire la faptul că pacientul are acces la datele medicale personale, din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 29 ianuarie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alin. (3) – (6), cu următorul cuprins:

(3) În situaţia în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-şi exprima consimţământul cu privire la informaţiile prevăzute la art. 21 şi a intervenit decesul acestuia, prin excepţie de la prevederile art. 22, aceste informaţii pot fi furnizate, la cerere, următoarelor persoane, în ordinea de mai jos:

a) soţului supravieţuitor;

b) descendenţilor;

c) ascendenţilor/tutorilor;

d) rudelor în line colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, potrivit OUG nr. 6/2023 care modifică legislația drepturilor pacientului. 

Ce trebuie să știi!

Iată ce trebuie să știi dacă vrei să ai acces la astfel de documente medicale!

„(4) Situaţiile în care pacientul se află în imposibilitatea de a-şi exprima consimţământul, conform prevederilor alin. (3), se reglementează prin normele de aplicare a legii.

(5) Persoanele prevăzute la alin. (3) vor depune la conducerea unităţii sanitare o declaraţie pe propria răspundere, potrivit dispoziţiilor prezentei legi.

(6) Modelul declaraţiei prevăzute la alin. (5) se va publica drept anexă la normele de aplicare a legii”, conform legii. 

Sursa foto: GO NAKAMURA/GETTY IMAGES

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: