Redactia.ro
Home » Știri » De când se schimbă, de fapt, buletinele? Cum vor arăta cărţile de identitate cu cip

De când se schimbă, de fapt, buletinele? Cum vor arăta cărţile de identitate cu cip

Se schimbă cărțile de identitate. Românii vor avea nevoie de buletine noi cu CIP

Eliberarea cartilor de identitate cu cip a fost adoptata de curand de Camera Deputatilor, iar noile documente vor avea si alte functionalitati. Iata in ce conditii se elibereaza buletinul cu cip.

In iulie anul acesta, Camera Deputatilor decidea eliberarea buletinelor cu cip si folosirea acestora in locul cardurilor de sanatate. Iata una dintre noutatile ce vin la pachet cu buletinul cu cip. Insa, exista posibilitatea eliberarii si cartilor de identitate fara cip, incepand cu varsta de 12 ani sau in  functie de solicitarile parintilor in acest sens.

Valabilitatea buletinelor cu cip

Potrivit actului normativ adoptat in acest sens, fie ca vorbim de acte de identitate cu cip sau fara, valabilitatea lor a fost revizuita de catre autoritati astfel:

  • Valabilitate de 2 ani pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani;
  • Valabilitate de 4 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;
  • Valabilitate de 10 ani dupa implinirea varstei de 18 ani;
  • nelimitata, dupa implinirea varstei de 60 de ani, pentru alegerea cartii de identitate fara cip.

Cum a reactionat BOR la buletinele cu cip

Biserica Ortodoxa Romana a fost un critic vehement impotriva cartilor de identitate cu cip, astfel ca, reprezentatii BOR au invocat o  serie de motive religioase cu privire la noile buletine cu cip, printre care un atentat la mantuire. Tot acestia au declarat ca noile buletine are avea incorporate antene GPS pentru urmarire si localizare oriunde in lume. „Anumite reactii negative motivate religios referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI sunt provocate probabil de neînțelegerea deplină a conținutului acestui proiect (explicat de autorități), dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic”, potrivit reprezentantilor BOR.

In plus, Uniunea Europeana obliga autoritatile din Romania sa schimbe buletinele cu noul format, pana in august 2021.

Eliberarea cartilor de identitate cu cip a fost adoptata de curand de Camera Deputatilor, iar acestea vor avea si alte functionalitati. Iata in ce conditii se elibereaza buletinul cu cip.

Etichete: