Redactia.ro
Home » Stil de viață » De când trebuie să respecte românii noua directivă EU: Toate centralele pe gaze trebuie eliminate

De când trebuie să respecte românii noua directivă EU: Toate centralele pe gaze trebuie eliminate

De când trebuie să respecte românii noua directivă EU: Toate centralele pe gaze trebuie eliminate

De când trebuie să respecte românii noua directivă EU? Toate centralele pe gaze trebuie eliminate! Iată detaliile!

De când trebuie să respecte românii noua directivă EU

Într-un pas major către reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, Uniunea Europeană a adoptat o directivă revizuită privind performanța energetică a clădirilor (EPBD). Conform acestei directive, toate centralele de apartament pe gaze din România trebuie eliminate până în 2040.

Toate centralele pe gaze trebuie eliminate

Directiva, care a fost salutată de Comisia Europeană, are ca obiectiv sprijinirea eforturilor UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune. Acesta reprezintă un pas semnificativ către crearea unui sector al clădirilor mai puțin poluant și încurajează independența energetică, conform Planului REPowerEU.

Una dintre prevederile cheie ale directivei este eliminarea treptată a centralelor pe gaze pentru încălzire și răcire, având ca termen final anul 2040. Această măsură radicală este menită să reducă amprenta de carbon a clădirilor și să contribuie la eforturile generale de combatere a schimbărilor climatice.

Directiva impune fiecărui stat membru să adopte propria traiectorie națională pentru reducerea consumului de energie primară al clădirilor rezidențiale. Se propune o reducere cu 16% până în 2030 și cu 20-22% până în 2035, oferind suficientă flexibilitate pentru ținerea seama de circumstanțele naționale. Mai mult, statele membre pot alege ce clădiri să vizeze și ce măsuri să adopte.

Un aspect important al directivei este îmbunătățirea treptată a stocului de clădiri nerezidențiale prin introducerea unor standarde minime de performanță energetică. Aceasta va conduce la renovarea a 16% din clădirile cu cele mai slabe performanțe până în 2030 și a 26% până în 2033. Cu toate acestea, statele membre pot excepta anumite categorii de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, precum clădirile istorice sau casele de vacanță.

Directiva revizuită conține, de asemenea, măsuri pentru îmbunătățirea planificării strategice a renovărilor și implementarea acestora. Fiecare stat membru va stabili planuri naționale de renovare și va institui sisteme de pașapoarte de renovare a clădirilor pentru a ghida proprietarii în procesul de renovare treptată a clădirilor cu emisii zero.

Pe lângă aceste măsuri, directiva subliniază importanța adoptării mobilității durabile. Prin dispoziții privind pre-cablarea, punctele de reîncărcare pentru vehiculele electrice și locurile de parcare pentru biciclete, directiva încurajează accesul la infrastructura de reîncărcare și contribuie la ambiția UE în privința schimbărilor climatice.

Un alt punct de reținut este interdicția subvențiilor pentru instalarea de cazane autonome alimentate cu combustibili fosili începând cu 1 ianuarie 2025. Această măsură vine ca un pas concret spre eliminarea treptată a combustibililor fosili pentru încălzire și răcire.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: