Redactia.ro
Home » Știri » De câţi bani are nevoie un român, în fiecare lună, ca să supravieţuiască. Sumele se duc pe mâncare şi întreţinere

De câţi bani are nevoie un român, în fiecare lună, ca să supravieţuiască. Sumele se duc pe mâncare şi întreţinere

Viaţa nu este deloc ieftină în România. S-a scumpit mâncarea, au crescut şi cheltuielile cu spaţiul locativ. Fie că vorbim de întreţinere, de chirie sau de rata la bancă pentru casă, românii o duc greu de la lună la lună.

Oamenii din calasa de mijloc fac față din ce în ce mai greu creșterii prețurilor și abia dacă reușesc să se încadreze în banii pe care îi câștigă lunar, de economii nici nu mai poate fi vorba.

Un român are nevoie de 5.000 lei ca să „treacă” luna

Economiştii au făcut calculele şi au ajuns la conclizia că un român are nevoie de 5.000 lei ca să „treacă” luna la un nivel decent. Pe ce se duc banii?

  • 1.500 RON pe chirie;
  • 500 cheltuieli bloc, facturi, internet, tv, mobil;
  • 2.000 RON cumpărături (având în vedere că dacă merg odată la un supermarket las lejer 300-400 RON, plus ca mai comand câteodată de pe Bolt – dar sa te încadrezi la o sumă mai mică mi se pare greu – având în vedere că nu îmi permite timpul să gătesc zilnic; plus alte produse: șampon, gel de dus, balsam, etc);
  • 500 RON combustibil;
  • 500 RON diverse alte lucruri (haine, ieșit la un film, etc).

Mulţi bani se duc pe mâncare

Conform unor statistici, un român cheltuiește în medie 171 de euro pe lună pentru alimente. Adică ne situăm aproape de mijlocul clasamentului privind chelutuielile de consum, atât la nivel mondial, cât și european.

Potrivit studiului, România are cele mai scumpe prețuri la alimente precum uleiul, untul și margarina, care sunt cu 9% mai scumpe față de media UE. De asemenea, ouăle, laptele și brânzeturile sunt cu 20% mai scumpe în România.

Oferim un singur exemplu:  în București, cel mai ieftin kilogram de telemea de vacă se vinde cu 35 de lei. Dacă adăugăm câteva roșii la această achiziție, costul total se apropie de prețul unei mese într-un restaurant.

În acest clasament, România s-a clasat pe locul 55 din 105 țări – alimentele și băuturile nealcoolice reprezintă 25,2% din cheltuielile pentru bunuri și servicii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: