Redactia.ro
Home » Știri » De ce a fost legea educației sexuale în școli contestată la CCR de către președintele României

De ce a fost legea educației sexuale în școli contestată la CCR de către președintele României

Legea educației sexuale

În drumul său prin procedura legislativă, legea privind educația sexuală în școli a fost oprită de către președintele României, Klaus Iohannis și trimisă la Curtea Constituțională a României.
Președintele României a văzut câteva probleme cu actuala lege trimisă lui pentru promulgare: sintagma educație sanitară în loc de educație sexuală, nefiind clar la ce se referă această oră de educație, dacă „dacă norma stabilește că programele de educație pentru viață sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor sau că educația sanitară este cea în vederea prevenirii celor de mai înainte”.

Motivele invocate de președintele României pentru contestarea legii educației sexuale

La fel sintagma eliminată de „cel puțin o dată pe semestru” nu este clar la face referire dacă aceste ore pot avea lor pe perioada întregului an sau deloc. Șeful statului apreciază că nu este clar dacă este avut în considerare binele superior al copilului de a participa la programe educaționale.

De asemenea, șeful statului mai consideră că există o problemă cu momentul dării acordului de către părinți pentru participarea la aceste ore, dacă acesta trebuie dat înaintea orelor, ca o etapă premergătoare sau cu ocazia implementării acestor ore.

Președintele României, Klaus Iohannis a sesizat CCR când legea a ajuns pe masa sa, pentru a fi promulgată de către el în procedura legislativă deoarece nu acesta crede că legea este neconstituțională. În această situație, CCR își va da avizul său de constituționalitate sau va declara legea neconstituțională, aceasta fiind și ultima dată când această lege mai este discutată.

Conform Constituției României, legile sunt promulgate de către Președintele țării, acesta având posibilitatea să ceară reexaminarea legii în Parlament sau controlul constituționalității de către Curtea Constituțională a României. După ce CCR confirmă constituționalitatea legii, Președintele țării are 10 zile la dispoziție să promulge legea.

Loading...