Redactia.ro
Home » Știri » Legea care scoate educația sexuală din școli, contestată la CCR. Președintele Iohannis: „Încalcă Constituția”

Legea care scoate educația sexuală din școli, contestată la CCR. Președintele Iohannis: „Încalcă Constituția”

educația sexuală

Președintele Klaus Iohannis a trimis la CCR legea prin care educația sexuală poate fi predată doar cu acordul părinților. Șeful statului a făcut miercuri o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Președintele spune că, prin modul în care a fost adoptată, precum și prin conținutul normativ, legea încalcă Constituția, potrivit stirileprotv.ro. Iohannis invocă, printre altele, că legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”, așa cum a fost redenumită de către deputați, nerezultând ce reprezintă aceasta.

Ce argumente a adus șeful statului

El mai spune că prin eliminarea sintagmei „cel puțin o dată pe semestru” nu reiese clar dacă programa școlară este modificată în sensul introducerii acestei discipline pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție instituită inițial, prin care legiuitorul a urmărit ca programele de educație pentru viață să fie efectiv puse în practică cel puțin o dată pe semestru, în beneficiul elevilor.

În sesizarea către Curtea Constituțională, Klaus Iohannis mai arată că este neclar și momentul în care trebuie să se solicite acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor în vederea participării la aceste programe de educație.

Totodată, președintele susține că din legea trimisă la promulgare nu reiese clar dacă programele de educație sanitară sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

USR i-a cerut președintelui să nu promulge legea privind educația sanitară în școli

Trebuie amintit că pe 3 iunie, deputații au adoptat cu 269 de voturi „pentru” proiectul prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Potrivit legii votate de parlamentari predarea va fi făcută doar cu acordul părinților.

USR s-a opus variantei de lege introduse de PSD și PNL, prin care materia nu se mai numește „educație sexuală”, ci „educație sanitară” iar predarea este făcută doar cu acordul părinților. Parlamentarii USR i-au trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis în care i-au cerut să nu promulge legea privind educația sanitară în școli.

Educația sexuală în școli este un capitol controversat, deoarece unii dintre părinții români se tem ca acest lucru la vârste fragede ar putea duce la începerea timpurie a vieții sexuale. În schimb, în multe state europene, această disciplină este obligatorie în școli.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: