Redactia.ro
Home » Știri » Educație sexuală în școli, doar cu acordul părinților. Parlamentarii au schimbat denumirea disciplinei

Educație sexuală în școli, doar cu acordul părinților. Parlamentarii au schimbat denumirea disciplinei

educație sexuală

Disciplina educație sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru.

Legea a fost adoptată, miercuri, în Camera Deputaților, care a avut rol decizional. 269 de deputați au votat în favoarea proiectului de lege, în vreme ce alți 35 s-au împotrivit. Legea va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Parlamentarii au decis, de asemenea, să îi schimbe denumirea. Materia nu se mai numește „educație sexuală”, ci „educație sanitară”. Chiar și așa, predarea va fi făcută doar cu acordul părinților.

USR s-a opus variantei de lege introduse de PSD și PNL, prin care materia nu se mai numește „educație sexuală”, ci „educație sanitară”, iar să se poată facă strict cu acordul părinților. Președintele USR, Dan Barna, le-a cerut parlamentarilor PSD și PNL să nu blocheze predarea educației sexuale în școli, scrie digi24.ro.

Educație sexuală în școli, un capitol controversat

Deputații social-democrați și cei liberali au introdus următorul amendament în Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului: „derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Autorii amendamentului sunt social-democrații Adrian Solomon, Elena Hărătău, Titus Corlățean și Nicușor Halici, iar cei liberali sunt Florica Cherecheș și Robert Sighiartău.

Educația sexuală în școli este un capitol controversat, deoarece unii dintre părinții români se tem ca acest lucru la vârste fragede ar putea duce la începerea timpurie a vieții sexuale. În schimb, în multe state europene, această disciplină este obligatorie în școli.

Șeful CNCD, despre acordul părinților pentru educația sexuală

Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Național pentru Combarea Discriminării spune că este necesar ca educaţia sexuală să fie introdusă ca materie în şcoli. „Ceea ce am avut până acum în şcoală şi în societate s-a dovedit a fi un faliment în a preveni naşteri în rândul minorilor. Mame minore, nu neapărat la vârsta de sub 18 ani, ci până în vârsta de 15 ani.

Până în 18 ani avem mame minore care au multiple naşteri.  Deci, situaţia este destul de gravă pentru că acest lucru afectează şi dreptul la educaţie, la muncă a acestor copile. (…) Numărul ridicat de avorturi, din nou, este un indicator, nu doar naşterile”, a spus Asztalos Csaba, citat de Mediafax. El nu crede că participarea la aceste ore trebuie condiționată de un acord la părinților.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: