Redactia.ro
Home » Știri » Cine este președintele CNCD. Acuzat de răfuieli politice, după ce l-a amendat pe Klaus Iohannis

Cine este președintele CNCD. Acuzat de răfuieli politice, după ce l-a amendat pe Klaus Iohannis

CNCD

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat, miercuri, pe președintele Klaus Iohannis cu suma de 5.000 de lei pentru declarațiilor sale recente referitoare la maghiari. Instituția se află, culmea, în subordinea Președinției României.

Klaus Iohannis a anunțat că va contesta decizia CNCD de a amenda declarațiile sale privind Ținutul Secuiesc. Președintele spune că decizia ”este una profund politică”, potrivit Digi24. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării este, incredibil, un maghiar, fost membru al UDMR. Csaba Ferenc Asztalos se află la al doilea mandat.

Cine este Csaba Ferenc Asztalos

Csaba Ferenc Asztalos s-a născut pe 17 februarie 1974, la Baia Mare. A absolvit liceul din același oraș la secția de limbă maghiară a Colegiului Național „Mihai Eminescu”, specializarea filologie. Între anii 1993 și 1997 a urmat studii juridice la Universitatea din Oradea, Facultatea de Știinte Juridice și Administrative. Între anii 2008-2009 a obținut un MBA în administrație publică de la Universitatea din Limerick, din Irlanda. Între 2003 și 2010 a fost doctorand în drept internațional la Universitatea din București, Facultatea de Drept.

Csaba Ferenc Asztalos a fost ales membru al Colegiului Director al CNCD în 2002. Trei ani mai târziu, în 2005, a devenit președintele acestei instituții pentru un mandat de cinci ani. Cel de-al doilea mandat l-a început la 26 aprilie 2010. În perioada ianuarie-aprilie 2010 a fost Consilier de Stat în Cabinetul Vice Prim-ministrului Béla Markó din Guvernul Boc II.

La 12 septembrie 2013 Csaba Asztalos a demisionat din UDMR,  spunând: „Mi s-a reproșat că sunt ungur și că sunt membru UDMR și că nu aș putea să soluționez echidistant anumite plângeri. Din această cauză am decis să îndeplinesc și formal criteriul independenței, pe care pe fond l-am îndeplinit din prima zi a numirii.”

Csaba Ferenc Asztalos, un împătimit al fotbalului

Asztalos recunoaște într-un interviu că, la un moment dat, se gândea să facă Școala de antrenori de fotbal, la nivel de antrenor de copii. Președintele CNCD povestește că a și jucat fotbal. „Am și participat la niște cursuri organizate de FRF pentru cei care învățau pentru licența pro, m-au acceptat. Practic, m-am așezat și eu într-un colț la sălii de la FRF, mi-am luat notițe (…).

Eram deja președinte la CNCD. Pot spune că managementul sportiv se aseamănă foarte mult cu ce facem noi aici, managementul instituțional. Și sunt legături, inclusiv pe zona de psihologie, sunt o mulțime de elemente comune. Dar am constatat că școala noastră de antrenori nu e ceea ce ar trebui să fie. Cel puțin din punctul meu de vedere, ca unul venit din afară. Eu citesc literatură legată de zona de antrenorat și am și multe contacte cu unii antrenori de fotbal”, a declarat Csaba Asztalos.

A criticat proiectul de modificare a Constituției

Asztalos și-a exprimat opinia asupra situației orelor de religie predate în școlile din România, deplângând relația Bisericii cu Statul, care ar încălca dreptul și libertatea de conștiință ale elevilor.

Csaba Asztalos împreună cu alți membrii ai societății civile au reacționat la încercarea Comisiei Parlamentare de a amenda prin noua Constituție căsătoria ca fiind legală doar „între un bărbat și o femeie”, condamnând public comisia de interese politice și discriminare împotriva minorităților sexuale.

Loading...