Redactia.ro
Home » Știri » PSD intră în jocul anticipatelor. Care sunt planurile secrete ale social-democraților

PSD intră în jocul anticipatelor. Care sunt planurile secrete ale social-democraților

anticipate

PSD intră în jocul alegerilor anticipate. Se pare că decizia aparține liderilor din partid. Potrivit unor surse politice, cei mai vocali baroni în favoarea anticipatelor sunt Paul Stănescu și Lia Olguța Vasilescu.

În ședința de luni a Comitetului Executiv Național social-democrații au hotărât să susțină strategia PNL. Au fost doar doi lideri care au luat cuvântul în ședința CEx și au susținut că alegerile anticipate nu sunt în favoarea PSD. Dan Tudorache, primarul sectorului 1 și Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui le-au spus colegilor că organizarea anticipatelor în luna iunie, așa cum își dorește Ludovic Orban, va afecta rezultatul partidului, scrie digi24.ro.

Motivul pentru care cei doi lideri ai partidului se opun ține și de rezultatul prost pe care PSD îl are în continuare în sondajele de opinie, unde cu greu trece de 20%. Cei care susțin anticipatele sunt de părere că organizarea rapidă a alegerilor parlamentare, în apropierea celor locale, îi va motiva pe aleșii local să tragă pentru partid, iar astfel scorul PSD va fi unul bun.

Guvernul Orban II. Cum arată lista de miniștri. Ludovic Orban a trimis-o în Parlament

Chiar dacă în ședința CEx va fi adoptată decizia în urma căreia va fi făcută o contestație la Curtea Constituțională, prin care social democrații reclamă desemnarea lui Ludovic Orban premier, plenul pentru votul de învestitură a Cabinetului Orban 2 va fi programat în termenul de 15 zile, adică până la finalul lunii februarie.

Social democrații iau în calcul boicotul ședinței, însă dată fiind intenția declarată a liderilor PSD de a se ajunge la anticipate, cel mai probabil nu vor bloca procedura parlamentară.

Care sunt șansele alegerilor anticipate

Deputatul Varujan Vosganian, vicepreşedinte al ALDE, a declarat, pentru DC News, că Parlamentul are un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte alegerile anticipate, afirmând că „există un anumit hăţiş procedural care să împiedice organizarea lor”.

„În primul rând, e foarte important să ştim dacă ordonanţa de urgenţă privind alegerile va fi sau nu publicată în Monitorul Oficial. Din câte ştiu eu, prin experienţa mea care nu-i puţină, avizul Consiliului Legislativ e obligatoriu. De aceea nu ştiu dacă o ordonanţă de urgenţă care nu are acest aviz ar putea fi acceptată ca fiind validă. Deci dacă această OUG nu va fi validată şi există o majoritate parlamentară care să nu vrea alegeri anticipate – ceea ce cred că va fi – atunci există un anumit hăţiş procedural care să împiedice alegerile anticipate. Deci în continuare procentul de care se vorbea, 50 – 50, e valabil”, afirmă vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian.

Pentru declanșarea anticipatelor trebuie ca Parlamentul să respingă în termen de 60 de zile două propuneri consecutive de premier.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: