Redactia.ro
Home » Știri » De ce e bine să dai covrigi de pomană de Sfânta Parascheva. Lista alimentelor care se consumă în această zi de sărbătoare

De ce e bine să dai covrigi de pomană de Sfânta Parascheva. Lista alimentelor care se consumă în această zi de sărbătoare

Sfânta Parascheva este profund respectată în cadrul ortodoxiei, fiind înconjurată de multe legende și obiceiuri. În fiecare an, mii de pelerini ortodocși se deplasează pentru a se ruga și venera moaștele Cuvioasei, care se află la Catedrala Metropolitană din Iași.

În plus față de tradiționalul pelerinaj la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, credincioșii sunt dedicați respectării unor tradiții și ritualuri specifice zilei de 14 octombrie.

Legende și tradiții de Sfânta Parascheva

Pe 14 octombrie, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. În tradiția populară, aceasta este denumită adesea „Vinerea Mare de Toamnă” sau „Vinerea din cele 12 vineri”. Cu mult timp în urmă, în ziua acestei sărbători, credincioșii respectau obiceiul de a lua parte la 12 vineri consacrate, fiecare asociată cu anumite praznice și sfinți.

Această tradiție începea în Postul Mare și se succedau evenimente precum Buna-Vestire, Săptămâna Mare, Înălțarea Domnului, Pogorârea Sfântului Duh, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoarea Sfântului Ilie, Adormirea Maicii Domnului, sărbătoarea Sfinților Arhangheli, Sfinții Cosma și Damian, Nașterea Mântuitorului și Botezul Lui.

În tradiția populară, „Sfânta Vineri” este percepută ca protectora femeilor și a muncilor lor. Se credea că în această zi era interzis să se muncească în câmp, să se spele rufe, să se coasă, să se toarcă sau să se țeasă, potrivit sursei crestinortodox.ro.

Legendele și convingerile populare o descriu pe Sfânta Parascheva ca pe o femeie în vârstă, gardiana sănătății umane și a rodniciei solului.

Se crede că Sfânta Parascheva aduce ploi binecuvântate, abundență în recolte și alinare în sufletele celor ce lucrează pământul.

Este văzută, de asemenea, ca protectora surselor de apă. În unele regiuni, oamenii plasează icoana ei lângă izvoare și fântâni, văzând-o ca un scut împotriva oricărui pericol.

Prin intermediul rugăciunilor sale, Sfânta Parascheva aduce alinare tinerilor și vârstnicilor, tinerei fete și mamelor, celor bolnavi și nevoiași. Mulți dintre cei care îi vizitează moaștele o fac sperând la vindecare și protecție.

În trecut, rugăciunile închinătoare Sfintei erau înregistrate pe fragmente de pergament și purtate la gât de către devotați, ca un scut contra afecțiunilor. Pentru dureri de cap, acestea erau poziționate pe tâmple.

Anterior, ziua consacrată Sfintei Parascheva era crucială pentru cei ce muncesc pământul. Ei puteau prezice natura iernii observând oile: dacă se odihneau îmbucurate, se așteptau la o iarnă grea, în timp ce oile răsfirate indicau o iarnă mai blândă.

Ce e bine să dai de pomană și ce se mănâncă de Sfânta Parascheva

În ziua dedicată Sfintei Parascheva, se păstrează tradiția de a comemora pe cei care au trecut în neființă, iar un gest specific este oferirea de pâine preparată din grâu proaspăt și must.

La această sărbătoare, pâinea făcută din grâu recent recoltat este de obicei donată celor mai puțin norocoși sau distribuită în comunitate, ca un gest de milostenie. Aceasta simbolizează generozitatea și grija pe care Sfânta Parascheva le-a avut față de oameni. În vremurile moderne, când tradiția coacerii pâinii acasă s-a diminuat, multe persoane aleg să distribuie covrigi sau colăcei în onoarea Sfintei.

De Sfânta Parascheva, pe 14 octombrie, consumul de must, specific toamnei, este o tradiție răspândită, reprezentând recunoștința pentru belșugul sezonului.

În anumite zone, femeile pregătesc mâncăruri tradiționale legate de această sărbătoare, precum plăcinte sau alte bunătăți. Acestea sunt savurate în familie sau împărțite vecinilor.

Există și credincioși care aleg să postească în această zi, fie într-o formă mai strictă, fie mai relaxată, cu scopul de a se purifica și a se apropia de divinitate prin rugăciune. Deși nu este o regulă impusă, mulți creștini simt nevoia unei perioade de purificare înainte de această zi festivă.

Mâncărurile de post, precum legumele, fructele, nucile și produsele vegetariene, sunt des alese de cei care doresc să respecte tradiția postului. Pentru cei care nu doresc un post strict, se optează adesea pentru a evita consumul de carne în această zi specială.

Ce să nu mănânci de Sfânta Parascheva

În timpul sărbătorii Sfintei Parascheva, mulți credincioși aleg să se abțină de la consumul diverselor alimente. Carnea, fie ea de pui, porc, vită sau pește, produsele marine, ouăle și lactatele sunt evitate.

Alimentele procesate precum mezelurile sau conservele ce conțin grăsimi animale nu sunt acceptate în dieta de post. De asemenea, consumul de alcool este limitat sau chiar oprit.

Există locuri unde se evită și alimente precum usturoiul și ceapa pe durata postului, însă aceste reguli pot varia în funcție de tradițiile specifice fiecărei zone. Deși uleiul nu este de origine animală, mulți îl ocolesc, dar în unele părți se permite uleiul de măsline sau alte tipuri de uleiuri vegetale. Uleiul folosit în gospodării poate avea deseori o notă aromatică de carne.

În acest context spiritual, sărbătoarea este și un prilej de reflecție și rugăciune. Mulți se adună la biserici pentru slujbe speciale, având ca punct de atracție Catedrala Mitropolitană din Iași, unde devotații așteaptă să atingă moaștele Sfintei.

Este demn de menționat că această sărbătoare nu este doar un prilej de post și rugăciune, ci și de generozitate. Coacerea pâinii din grâu proaspăt sau a colăceilor este o tradiție asociată cu această zi, aceste produse fiind adesea donate sau oferite persoanelor care au nevoie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: