Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » De ce este înclinat Turnul din Pisa. Povestea fabuloasei construcții din Italia

De ce este înclinat Turnul din Pisa. Povestea fabuloasei construcții din Italia

turnul din pisa

Turnul din Pisa este unul dintre cele mai stranii monumente din lume. Anual, milioane de turiști ajung în Pisa pentru a se fotografia cu faimosul turn. Conform statisticilor, turnul din Pisa atrage peste 5 milioane de turiști în fiecare an.

Multă lume se întreabă de ce este turnul din Pisa înclinat și care este povestea sa. În rândurile ce urmează vei afla povestea fabuloase construcții din Italia.

Construirea lui a durat 200 de ani

Turnul din Pisa este celebru pentru înclinația sa care a luat formă încă din 1173.  Inițial, turnul a fost planificat ca o campanilă pentru Domul din Pisa. După doisprezece ani de la punerea pietrei de temelie, când construcția ajunsese la etajul al treilea, turnul a început să se încline în direcția sud-est din cauza solului argilos și nisipos. Acesta a fost motivul pentru care construcția a fost abandonată timp de 100 de ani.

După 100 de ani, muncitorii au construit celelalte pe o diagonală menită să contrabalanseze înclinația turnului. Însă lucrările au fost iar întrerupte. Construcția Turnului de 56 de metri din Pisa a fost finalizată abia în 1372.

A supraviețuit în cel de-al Doilea Război Mondial

Construcția a fost grav avariată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost închisă publicului în 1990, din cauza problemelor de siguranță ale clădirii.

Aceasta trebuia să fie dărâmată, pentru a elimina riscul adăpostirii soldaților lunetiști în interiorul acesteia. Dar soldații americani au fost impresionați de aspectul său inedit. Aceștia au încălcat ordinele, lăsând clădirea neatinsă, potrivit blog.dertour.ro.

Turnul a început să se îndrepte

Datorită importanței sale pentru industria turismului din Pisa, guvernul italian s-a implicat serios în ultima consolidare care a început în anul 1990. În anii ’90, turnul s-a aplecat la un unghi de 5,5 grade, dar în urma amplelor lucrări de remediere dintre 1993 și 2001, acesta a fost redus la 3,97 grade.

În cele din urmă, în decembrie 2001 turnul din Pisa a fost declarat stabil și sigur pentru 300 de ani și a fost redeschis accesului publicului.

În anul 2008, oamenii de stiinţă au declarat că a fost oprită căderea turnului. Până atunci, în ciuda numeroaselor eforturi de a „îngheţa” căderea, turnul a continuat să se abată de la verticală cu viteza de 1 milimetru pe an. În prezent, baterea de la axa verticală a turnului este de 4,5 metri şi continuă să se accentueze.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: